Formule 1

Formule 1-wereld rouwt om overleden Whiting: 'Hij had een echt racehart'

14 maart 2019 11:51 Aangepast: 14 maart 2019 16:09
Beeld © ANP

Veel coureurs van de Formule 1 rouwen vandaag om de overleden wedstrijdleider Charlie Whiting. De meerderheid plaatste deze ochtend een bericht op social media waarin ze Whiting herdachten en hun respect voor hem uitten. Hij was volgens velen een iconisch figuur in de sport.

Allard Kalff, Formule 1-kenner en verslaggever, legt uit wat voor een rol hij had en hoe belangrijk hij was. "Hij was de wedstrijdleider. Hij drukte op de startknop, besloot of de race wel of niet doorging en hield in de gaten of iedereen zich fatsoenlijk gedroeg op de baan."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Verstappen: overlijden van Whiting grote schok

De 66-jarige Brit had een indrukwekkende carrière en begon onderaan de ladder. "Hij startte in 1977 als monteur en heeft zich door de jaren heen omhoog gewerkt. Whiting had een echt racehart. Toen hij begon was hij 25 jaar oud en hij heeft tot zijn 66ste bij de FIA gewerkt. Dan is heel je leven Formule 1", zegt Allard Kalff.

Geschikt voor de taak

De leiding hebben over de races in de Formule 1 is een zware taak, maar volgens Kalff was Whiting de geschikte man. "De coureurs en de organisatoren hadden respect voor hem. Je kunt met die verantwoordelijkheid niet iedereen altijd tevreden houden en dus komt er soms een klein conflict na een beslissing. Dat kan bijna niet anders, maar hij was rechtvaardig. Dat was het belangrijkste."

Zijn taken worden dit weekend in Australië overgenomen door Michael Masi, die voorheen werkzaam is geweest als wedstrijdleider in de Australische serie: V8 Supercars. 

Geschokte reacties

Charlie Whiting had een goede band met veel van de mensen en teams betrokken bij de FIA. Er werd emotioneel en geschokt gereageerd door hen die hem kenden.

Prominente namen in de sport reageerden op het tragische nieuws via Twitter:

Dit is een artikel van
`