Dakar Rally

Karginov grijpt tweede zege op rij, opnieuw pechdag voor Team De Rooy

10 januari 2019 23:39 Aangepast: 10 januari 2019 23:41

Andrey Karginov heeft voor de tweede dag op rij de etappezege gepakt bij de trucks. De Russische coureur van Kamaz startte de vierde Dakar-etappe als eerste deelnemer bij de vrachtwagens, en wist hem na een fraai duel met Martin Macik ook als snelste af te sluiten.

Karginov kwam meteen goed uit de startblokken, maar moest bij het vijfde en zesde meetpunt de LIAZ van Macik voor zich dulden. Uiteindelijk was het echter toch de Kamaz-rijder die aan het langste eind trok in een tijd van 4 uur, 9 minuten en 49 seconden.

Achter Karginov moest Macik op anderhalve minuut achterstand genoegen nemen met een tweede plek, in de etappe waarin zijn landgenoot Martin Kolomy de strijd moest staken en ook Riwald-rijder Ed Wigman niet meer van start ging.. Airat Mardeev kwam als derde aan de eindstreep, voor de Wit-Rus Viazovich.

Klassementsleider Eduard Nikolaev liep al vroeg in de etappe een achterstand van 15 minuten op, maar hield de schade uiteindelijk beperkt met een vijfde plek op +13m24s. Dmitry Sotnikov zorgde er met een zesde tijd voor dat alle vier de Kamaz-trucks de etappe in de top 6 wisten af te sluiten.

Team De Rooy opnieuw de grote verliezer

Beste Nederlander in de vierde etappe was opnieuw Janus van Kasteren met een zevende tijd. Team De Rooy kende opnieuw een dag vol problemen. Achter Gert Huzink was Maurik van den Heuvel met een tiende plek de enige Team De Rooy-rijder in de top 10. Gerard de Rooy moest genoegen nemen met een elfde plek, nadat hij onder andere door een lekke band opnieuw een half uur tijdverlies opliep op de trucks van Kamaz.

Federico Villagra – de enig overgebleven Team De Rooy-truck die nog wel voorin het klassement meestreed met de Kamaz-trucks – zakte door grote problemen ver terug in het klassement. Ton van Genugten kreeg voor de start al problemen met de motor van zijn IVECO, waarna ook hij veel tijd verloor in de proef.

Algemeen klassement

In het algemeen klassement heeft Kamaz onder aanvoering van Eduard Nikolaev nu de eerste drie plekken in handen. Gerard de Rooy is op 1 uur en 48 minuten achterstand de beste Nederlander op een vijfde plek.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van