Dakar Rally

Brabec slaat dubbelslag in vierde etappe

10 januari 2019 20:22 Aangepast: 10 januari 2019 20:25

Honda-rijder Ricky Brabec heeft donderdag in de vierde Dakar-etappe uitstekende zaken gedaan bij de motoren. De Amerikaan won het eerste deel van de marathonetappe, en nam daarmee tevens de leiding in het klassement over.

Brabec was eerder in de tweede etappe al dicht bij een etappezege en stond er goed voor in het klassement, totdat ze Amerikaan woensdag in een lastige derde etappe verdwaalde en veel tijd verloor. Donderdag nam de Honda-rijder echter revanche in de vierde etappe. In het eerste deel van de marathonetappe – waarin de coureurs het ’s avonds in het bivak zonder de assistentie van hun team moeten zien te redden – was Brabec van start tot finish de snelste.

Brabec startte vanwege zijn slechte dagklassering op woensdag relatief laat aan de vierde etappe. De Amerikaan wist echter al snel een aantal rijders in te halen en pakte daarmee al gauw een paar minuten voorsprong op de rest van eht veld. Die voorsprong stond de Amerikaan in het vervolg van de etappe niet meer af, waardoor hij uiteindelijk na 3 uur, 40 minuten en 30 seconden als eerste de eindstreep passeerde. Het leverde de Amerikaan zijn tweede etappezege in de Dakar Rally op.

Op ruim zes minuten van Brabec kwam Matthias Walkner – de Oostenrijker die woensdag eveneens veel tijd had verloren – als tweede aan de finish, voor zijn KTM-teamgenoten Toby Price en Sam Sunderland. Adrien van Beveren maakte de top vijf namens Yamaha compleet, maar moest al bijna een kwartier toegeven op etappewinnaar Brabec.

Quintanilla verliest klassementsleiding

Xavier de Soultrait en Pablo Quintanilla, de grote winnaars op woensdag, waren donderdag de grootste verliezers van de dag. Beide rijders moesten de etappe openen, maar liepen al snel terreinverlies op. De Soultrait kwam uiteindelijk op 23 minuten achterstand aan de streep. Quintanilla moest 20 minuten toegeven, waarmee de Chileen tevens de klassementsleiding verloor aan etappewinnaar Brabec. Het verschil tussen beide rijders is na vier etappes 2 minuten en 19 seconden. Toby Price is de best geklasseerde KTM-rijder op een derde plek.

Pittens opnieuw beste Nederlander

Beste Nederlander in de etappe was voor de tweede dag op rij Wesley Pittens. De debutant van Yamaha kwam op ruim drie kwartier achterstand als 34e aan de finish.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van