Formule 1

Max Verstappen krijgt taakstraf na duwen Franse coureur

11 november 2018 22:33 Aangepast: 11 november 2018 23:12
Max Verstappen en Esteban Ocon in het driver's home. Beeld © Twitter / Ziggo Sport F1

De autosportfederatie FIA legt de Formule 1-coureur Max Verstappen een taakstraf op. De Nederlander wordt gestraft voor een incident vlak na de Grote Prijs van Brazilië.

Verstappen gaf na de race in het 'drivers home' coureur Esteban Ocon een paar keer een duw, omdat de Fransman ervoor had gezorgd dat hij in de 44e ronde van de baan schoot en zijn poleposition verloor.

De Fransman liep weg om de confrontatie uit de weg te gaan.

Bekijk hier het opstootje:

Verstappen moet binnen een half jaar twee dagen 'maatschappelijke dienstverlening' verrichten voor de autosportfederatie FIA.

De raceleiding vroeg Verstappen en Ocon om tekst en uitleg en concludeerde dat de Nederlander artikel 12.1.1 van het reglement van de FIA had geschonden door de Fransman fysiek te belagen.

 "Op de videobeelden is duidelijk te zien dat Verstappen Ocon opzoekt en hem na enkele woorden meerdere keren in de borst duwt of slaat."

Slaan

Verstappen had bij de raceleiding laten weten dat hij uit emotie had gehandeld en dat hij boos was wegens de aanrijding tijdens de race. De stewards accepteerden zijn uitleg dat hij niet van plan was om Ocon te slaan, maar dat hij zich uitgelokt voelde en daardoor zijn geduld had verloren. Verstappen had in interviews al laten weten dat hij boos was geworden vanwege de 'domme reactie' van de Fransman.

"Hoewel we sympathie hebben voor de passie van Verstappen, zijn de stewards van mening dat sporters op dit niveau de verplichting hebben om zich netjes te gedragen en als rolmodellen te dienen voor andere coureurs op alle niveau's", oordeelt de raceleiding. "Verstappen heeft dat in dit geval niet gedaan."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Max Verstappen tweede in Brazilië, achterligger weerhoudt hem van zege

Verstappen had de race waarschijnlijk kunnen winnen als hij niet in botsing was gekomen met Ocon. De Fransman, die een ronde achter reed, stuitte via de binnenbocht tegen de auto van de Nederlander.

"Wat een idioot", riep Verstappen over de boordradio. Hij kon verder, maar zag door de fout van Ocon, die werd bestraft met een 'stop and go-penalty' van tien seconden, zijn tweede zege op rij in rook opgaan. Verstappen werd uiteindelijk tweede.

Bekijk de beelden van de botsing:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van
`