Ga naar de inhoud
Dakar

Dit zijn alle winnaars van Dakar 2024

Beeld © ANP

In de laatste etappe van Dakar 2024 zijn weinig verrassingen, zoals verwacht, uitgebleven in de verschillende klassementen. Alleen bij de challengers was er een historische verrassing: Cirstina Gutierrez pakte de zege en dat is pas de tweede eindzege in Dakar voor een vrouw ooit. Bij de trucks won Martin Macik, bij de auto's Carlos Sainz en bij de motoren Ricky Brabec.

Macik pakt eerste eindzege bij de trucks

Het truckklassement was eigenlijk al zo goed als zeker beslist en daar bracht de laatste etappe geen verandering meer in. Die werd gewonnen door Ales Loprais, voor landgenoot Jaroslav Valtr en Janus van Kasteren.

Martin Macik, die vandaag als vijfde over de finish kwam, pakte zijn allereerste Dakar-eindzege, terwijl zijn landgenoot Ales Loprais tweede werd op +1.54.39. Mitchel van den Brink finishte als derde en was daarmee de beste Nederlander in het eindklassement op +4.29.26 achterstand.

Titelverdediger Janus van Kasteren werd daarachter vierde. Na Van Kasteren staan er nog vier Nederlanders in de top tien: Vick Versteijnen (5e), Michiel Becx (6e), Ben de Groot (9e) en Richard de Groot (10e).

Brabec pakt tweede eindzege in Dakar

Ricky Brabec won zoals verwacht het klassement bij de motoren. Dat is de tweede keer voor de 31-jarige coureur uit het fabrieksteam van Honda, want eerder won hij de rally in 2020 al.

In de laatste etappe kwam hij als zevende over de finish, omdat hij vandaag geen risico's meer hoefde te nemen. De etappe werd gewonnen door Kevin Benavides, de winnaar van vorig jaar. Hij hield Toby Price (2e) en zijn broer Luciano (3e) achter zich.

Brabec blijft Ross Branch in het algemeen klassement voor met +10.53 minuten. Achter Branch werd Adrien van Beveren derde op +12.25 minuten.

Brabec nam in de vijfde etappe de leiding over van Branch in het algemeen klassement, hoewel de coureurs daarna nog even wisselden van plek. In de laatste etappes won Brabec echter steeds een paar minuten op de Botswaan, waarna zijn tweede eindzege de beloning was.

Auto's

Bij de auto's hoefde Carlos Sainz eigenlijk alleen nog maar te finishen om zijn vierde zege in de Dakar rally te pakken. Na het forse tijdverlies van Loeb in de vorige etappe kon Sainz vandaag rustig aan doen. Hij finishte dan ook als 19e op bijna elf minuten achterstand van Loeb, die nog wel een etappezege pakte; zijn vijfde in totaal deze Dakar. Guillaume De Mevius en Vaidotas Zala maakten vandaag de top drie compleet.

In het algemeen klassement ging Loeb nog wel op jacht naar de tweede plek, maar die kwam niet meer in gevaar voor De Mevius. Een knap resultaat dus van de Belg, waardoor Loeb zich tevreden moet stellen met een derde plek overall.

Tim Coronel werd de beste Nederlander op een 22e plek. Maik Willems finisht als 29e in het eindklassement.

Cristina
Dakar
Cristina Gutierrez schrijft Dakar-historie: tweede eindzege voor vrouw

Spanning bij SSV's

Na een tijdstraf na de etappe van gisteren voor klassementsleider Xavier de Soultrait werd het opeens nog spannend bij de SSV's vandaag. Het verschil met Jerome de Sadeleer, de nummer twee in het klassement, was nog maar 2.49 minuten. De Soultrait finishte vandaag op +0.54 achterstand en daarmee bleef hij De Sadeleer uiteindelijk met +1.55 voor in het algemeen klassement. Debutant Martijn van den Broek is de beste Nederlander bij de SSV's; hij eindigt als vijftiende.

Historische zege bij challengers

Bij de challengers leek klassementsleider Mitchell Guthrie simpel de eindzege te pakken, maar zijn bolide viel na 7 kilometer stil en in de slotfase nog een keer. Hij liep ruim een uur vertraging op en daarmee won Cristina Gutierrez het algemeen klassement. En dat is een historische zege. Pas één keer eerder wist een vrouw namelijk de eindzege te pakken in de rally; Jutta Kleinschmidt deed dat in 2001.

Paul Spierings finishte als tiende in het algemeen klassement en is daarmee de beste Nederlander.