Ga naar de inhoud
Dakar

Cristina Gutierrez schrijft Dakar-historie: tweede eindzege voor vrouw

Beeld © ANP

Cristina Gutierrez Herrero heeft vrijdag geschiedenis geschreven in de Dakar rally. De vrouwelijke coureur pakte onverwachts de eindzege in het challenger-klassement, nadat Mitchell Guthrie, die oorspronkelijk de leiding had, al vroeg in de etappe tijdverlies opliep na de nodige problemen. Het is de tweede zege voor een vrouw in de Dakar rally ooit. Jutta Kleinschmidt was dat in 2001 voor het eerst.

Met alleen nog de laatste etappe voor de boeg had Guthrie een voorsprong van +25.07 minuten op Gutierrez, normaal gesproken een achterstand die niet meer in te halen valt. Guthrie moest echter al na zeven kilometer stoppen met mechanische problemen, waarna hij pas na 25 minuten weer kon vertrekken. In de kilometer daarna liep zijn achterstand licht op en dus bleef het spannend.

Na 130 KM had hij nog een voorsprong van 54 seconden, maar op weg naar het voorlaatste waypoint moest Guthrie opnieuw stoppen met versnellingsbakproblemen, waarna hij opnieuw 25 minuten verloor. De coureur wist daarmee dat hij zijn zeker lijkende overwinning kwijt was.

Gutierrez finishte de etappe als derde, achter Marcelo Gastaldi en Saleh Alsaif. Het was genoeg voor haar om daarmee het challenger-klassement te winnen. Na de zege in het autoklassement van de Duitse Jutta Kleinschmidt in 2001 is er nu dus een nieuwe zege voor een vrouw in de Dakar rally.

Gutierrez won in 2021 al eens een etappe in de Dakar en was daarmee de tweede vrouw die dat voor elkaar wist te krijgen, na Kleinschmidt. In 2023 won ze opnieuw een etappe (en de proloog) in de lightweight-categorie, vergelijkbaar met de challengers nu. En ook in deze editie van Dakar won ze een etappe, waarmee haar totaal op 4 etappezeges staat.