Ga naar de inhoud
Dakar

Sainz en Macik kunnen titels bijna niet meer ontgaan

Beeld © ANP

Carlos Sainz kan de zege in Dakar 2024 bijna niet meer ontgaan. De Spanjaard was verwikkeld in een strijd om de koppositie bij de auto's met Sébastien Loeb, maar Loeb liep vandaag tegen fors tijdverlies op en kan daardoor de eindzege morgen zo goed als zeker vergeten.

Loeb moest voorafgaand aan deze etappe nog 13.22 minuten goedmaken op Sainz en dat was al een behoorlijk zware opgave. Maar zijn missie werd helemaal kansloos toen hij met mechanische problemen stil kwam te staan. Zijn achterstand liep aan de finish op tot anderhalf uur, waardoor Sainz vrijwel niks meer hoeft te vrezen van zijn concurrent in de laatste etappe.

Sainz deed het in de slotfase daarom iets rustiger aan en finishte op een derde plek, op ruim 5,5 minuten achterstand van etappewinnaar Guerlain Chicherit. De Fransman won gisteren ook al de etappe. De Belg Guillaume De Mevius werd vandaag tweede.

Sainz bouwt in het algemeen klassement zijn voorsprong fiks uit op Loeb. Die staat nu derde in het klassement, nadat ook Lucas Moraes de nodige mechanische problemen in de etappe van vandaag kreeg. Guillaume De Mevius staat daardoor nu tweede, met ruim zes minuten voorsprong op Loeb.

De 61-jarige Carlos Sainz won de Dakar rally eerder al in 2010, 2018 en 2020.

Martin Macik wint bij de trucks

Bij de trucks begon Gert Huzink ook vandaag weer goed, na zijn twee dagzeges in de dagen hiervoor. De Nederlander viel na zo'n 139 kilometer echter stil met mechanische problemen en dus kon hij een dagzege wel vergeten. Ook Janus van Kasteren opende vandaag snel, maar ook hij liep wat tijdverlies op. Daardoor werd het vandaag een strijd aan kop tussen de Tsjechen Martin Macik en Ales Loprais. Die strijd werd uiteindelijk gewonnen door Loprais, die daarmee zijn eerste dagzege pakte, nadat een eerdere zege door een tijdstraf was afgenomen. Jaroslav Valtr maakte er vandaag met een derde plek een 1-2-3 voor de Tsjechische coureurs van.

Macik hoeft morgen niks meer te vrezen, want zijn voorsprong op Ales Loprais in het algemeen klassement is riant met ruim twee uur. Mitchel van den Brink staat derde, voor Janus van Kasteren.

Liveblog
Dakar
Liveblog Dakar: Macik en Sainz kunnen eindzege ruiken

Ricky Brabec op weg naar eindzege bij motoren

Ook bij de motoren lijkt het klassement beslist na donderdag. Ross Branch, de grootste uitdager van klassementsleider Ricky Brabec, leek halverwege de etappe nog de nodige minuten goed te maken op de Amerikaan, maar in de slotfase liet hij toch wat tijd liggen. De etappe won Branch nog wel, maar het verschil met Brabec was aan de streep slechts 32 seconden. Adrien van Beveren werd derde op +3.17 minuten achterstand.

Brabec gaf dus slechts seconden toe op Branch, die met nog één etappe te gaan, +10.22 minuten achterligt op Brabec. Van Beveren volgt als derde op +14.31. Hij lijkt daarmee verzekerd van een derde plek, omdat concurrent Cornejo Florimo vandaag ruim 25 minuten verloor. In het klassement staat hij nu vierde op bijna 39 minuten achterstand.

Spanning terug in SSV-klassement

Bij de SSV's leken de kaarten geschud voorafgaand aan de etappe, maar klassementsleider Xavier de Soultrait kreeg na afloop een tijdstraf van 20 minuten wegens het hinderen van concurrente Sara Price. Daardoor lag de strijd om de koppositie weer helemaal open, terwijl ook Jerome de Sadeleer zich in die strijd mengde. De tijdstraf is nog niet bevestigd door de organisatie, dus de definitieve uitslag is nog niet bekend.

Challengers

Bij de challengers won Nicolas Cavigliasso de voorlaatste etappe. De leiding in het algemeen klassement blijft in handen van Mitchel Guthrie. Pau Spierings was met een elfde plek de beste Nederlander. In het algemeen klassement staat hij op een keurige tiende plaats.

Uitzending

Een uitgebreid verslag van de Dakar rally zie je vanavond weer om 19.25 uur bij RTL 7.

Alle afleveringen van RTL GP: Dakar 2024 kijk je terug op Videoland. Dat kan tot zeven dagen terug gratis en zonder account bij Videoland TV Gemist.