Ga naar de inhoud
Dutch Grand Prix

Al duizenden racefans zijn in Zandvoort voor tweede dag Dutch Grand Prix

Beeld © ANP

Het is vandaag opnieuw druk in Zandvoort, op de tweede dag van de Dutch Grand Prix. De organisatie verwacht 105.000 racefans. Maar er komen ook demonstranten: XR heeft een actie aangekondigd.

De meeste racefans zijn inmiddels aangekomen op het circuit. De treinen rijden vanwege het race-evenement iedere 5 minuten tussen Amsterdam Centraal en Zandvoort en er rijdt iedere 5 minuten een bus van het busstation in Haarlem naar Zandvoort. 

Zij komen kijken naar het laatste deel van de vrije training en naar de kwalificatie. Gisteren kwamen er 95.000 bezoekers naar Zandvoort, zo'n 5000 tot 10.000 meer dan vorig jaar.

Geen paraplu's

Veel racefans die het circuit van Zandvoort op willen met hun paraplu, moeten die inleveren. Volgens de huisregels zijn die niet toegestaan binnen de hekken. Het regende de minuten voor de start hard, waardoor veel toeschouwers er voor hebben gekozen hun stoel wat later op te zoeken. De mensen die wel op de tribunes zitten, hebben poncho's aan.

Eerste
Lees ook:
Eerste dag 'unieke' GP Zandvoort beter bezocht dan vorig jaar

Om 11.00 uur verzamelden activisten van XR zich bij station Haarlem, even later stapten ze op de fiets en reden ze richting het circuit. Een week geleden werden tien actievoerders aangehouden omdat zij de ingang tot het circuit blokkeerden. De burgemeester van Zandvoort, zei eerder dat er goede afspraken met de activisten zijn gemaakt voor de fietsactie.

Max Verstappen probeert vanmiddag om voor het derde jaar op rij poleposition voor de Formule 1-race in Zandvoort te pakken. Hij zette gisteren al de beste tijd neer in de eerste training en de tweede in de tweede. De kwalificatie begint om 15.00 uur, 's ochtends is nog een trainingssessie.

Inhalen lastig

Zeker op het circuit in Zandvoort is een goede startpositie belangrijk, omdat inhalen lastig is. Verstappen was de afgelopen twee jaar de beste in de race. Als hem dat zondag weer lukt, evenaart hij de recordreeks van negen gewonnen grands prix op rij van Sebastian Vettel uit 2013.

Coureurs hebben voor de start van de Grand Prix van Zandvoort al talloze digitale rondjes kunnen rijden op het circuit, dankzij een simulator van een Nederlands bedrijf. Onze verslaggever probeerde hem uit:

Met deze simulator bereiden F1-teams zich voor op circuit Zandvoort

03:02
De simulator is gemaakt door een Nederlands bedrijf.
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update

Dit is een artikel van