Ga naar de inhoud
Le Mans

Ferrari wint 24 Uur van Le Mans, klassementszege voor Nicky Catsburg

Beeld © ANP

Het team van Ferrari AF Corse heeft zondag de legendarische 24 Uur van Le Mans op zijn naam geschreven. Coureurs Antonio Giovinazzi, James Calado en Alessandro Pier Guidi reden met hun Ferrari 499P het meeste aantal rondes in 24 uur en bleven daarmee in een spannende strijd de Toyota van coureurs Sébastien Buemi, Brendon Hartley en Ryo Hirakawa anderhalve minuut voor.

De strijd bij de hypercars, die dit jaar voor het eerst sinds jaren weer een vol veld kende met zestien deelnemers, beloofde vanaf het begin al een spannende strijd te worden, waarbij Ferrari de eerste tik uitdeelde aan de concurrentie door van pole te starten.

In de 24 uur die volgen reden meerdere fabrikanten aan kop, mede door een aantal vroege gele vlaggen. Die waren in de eerste uren vooral te danken aan een paar regenbuien, die voor veel chaos en spinnende auto's zorgde op de baan. Toyota verloor één van haar bolides vroeg in de nacht, nadat de #07-bolide met rijder Kamui Kobayashi aan het stuur betrokken raakte bij een aanrijding.

Desondanks bleef de #08 van Toyota in het spoor van de #51 Ferrari en was het verschil na uren racen soms slecht een paar seconden. Dat verschil bleef ook in de slotfase erg klein, totdat de Toyota met nog ruim 1,5 uur racen spinde en de pits moest opzoeken. Het gaf Giovinazzi genoeg lucht om de Ferrari vervolgens heelhuids over de finish te brengen

De Toyota moest het uiteindelijk doen met een tweede plek, terwijl de #02 Cadillac Racing met Earl Bamber, Alex Lynn en Richard Westbrook daarachter derde werd.

Nederlander Renger van der Zande werd met teamgenoten Sebastien Bourdais en Scott Dixon uiteindelijk toch nog vierde met de andere bolide van Cadillac Racing, nadat Bourdais zaterdagavond al betrokken was bij een aanrijding, waarbij het team teruggeworpen werd in het klassement.

LMP2-klasse

In de LMP2-klasse was er succes voor het team van Inter Europol Competition. De Nederlanders leken het te moeten doen met een bijrol, maar in de slotfase wist Robin Frijns opeens de derde plek te pakken in de klasse, nadat de #31 Team WRT-bolide urenlang in het middenveld had gereden. Uiteindelijk moest hij deze nog afstaan en werd de Nederlander uiteindelijk vijfde.

Het team van Panis Racing met coureurs Job van Uitert en Tijmen van der Helm reed andersom juist urenlang rond plek vijf, maar kreeg in de laatste uren een paar keer te maken met technische problemen en kwam uiteindelijk niet verder dan een veertiende plek in de LMP2.

Giedo van der Garde en zijn team kwam na de nodige problemen niet verder dan plek zeventien bij de LMP2's , terwijl Bent Viscaal het moest doen met een plekje hoger: zestiende.

Nicky Catsburg wint GTE-Am klasse

Succes was er wel voor Nicky Catsburg in de #33 Corvette. De Nederlander wist dit klassement uiteindelijk te winnen namens Corvette Racing. Catsburg en teamgenoten Ben Keating en Nicolas Varrone bleven uiteindelijk na 24 uur de Aston Martin van Ort By TF en de Porsche van GR Racing voor. Daarmee was er ook in deze Le Mans-editie Nederlands succes.

Dit is een artikel van