Ga naar de inhoud
Dakar

Trucker Van Kasteren vierde Nederlandse winnaar Dakar rally

Janus van Kasteren heeft in de slotetappe van de Dakar rally geen fouten gemaakt en zich gekroond tot eindwinnaar bij de vrachtwagens. De 36-jarige Brabander is de vierde Nederlandse trucker die de woestijnrally op zijn naam schrijft na Jan de Rooy (1987), Hans Stacey (2007) en Gerard de Rooy (2012 en 2016).

Van Kasteren behoorde vooraf al tot de grote favorieten bij afwezigheid van de Russische truckers van Kamaz, die de afgelopen jaren heersten in de rally, maar door de Russische agressie tegen Oekraïne niet welkom waren in Saudi-Arabië.

Hij reed de meeste etappes razendsnel in zijn Iveco, maar kwam door lekke banden en andere mechanische tegenslagen vaak niet als eerste aan. Pas in de tweede week kwam de Veldhovenaar op stoom en won hij drie etappes.

De Tsjech Ales Loprais leek de rally naar zijn hand te zetten, maar hij trok zich als leider in het klassement terug nadat hij een toeschouwer had overreden, die overleed. Vanaf dat moment was Van Kasteren de nummer één in het algemeen klassement en hij stond die positie niet meer af, alhoewel Martin van den Brink hem op de hielen zat. Maar ook Van den Brink kreeg daarna te maken met tegenslag in de rally.

Algemeen klassement

De laatste etappe werd verrassend gewonnen door Vaidotas Paskevicius uit Litouwen, voor Mitchel van den Brink. Van Kasteren nam geen risico's en finishte als zevende.

Martin van den Brink eindigt op plek drie in het eindklassement, achter de Tsjech Martin Macik. Zoon Mitchel van den Brink is vierde geworden. Ook waren er top tien-plekken voor Ben van de Laar (zevende) en Richard de Groot (achtste).

Bron: ANP
Dit is een artikel van