Ga naar de inhoud
Dakar

Martin van den Brink zorgt voor derde Nederlandse dagzege op rij in Dakar rally

Beeld © A.S.O./J.Delfosse/DPPI

Martin van den Brink heeft de elfde etappe in de Dakar rally gewonnen in het truckklassement. Daarmee zorgde hij voor de derde Nederlandse dagzege op rij en de zesde Nederlandse zege in totaal.

Martin van den Brink was in de 275 kilometer lange etappe tussen het Saoedische Shaybah en het 'Empty Quarter' lang in gevecht met Janus van Kasteren en zoon Mitchel van den Brink, maar zij lieten in de lastige slotfase van deze etappe veel tijd liggen. Eerder op de proef hadden ook concurrenten Martin Macik en Pascal de Baar al tijd laten liggen.

Door het tijdverlies van het viertal kwam Van den Brink aan de finish met een grote voorsprong op de nummer twee Macik: 18.08 minuten. De Baar werd derde op 18.18 minuten, Van Kasteren volgde daarachter op 21.29 minuten.

Liveblog
Dakar
Liveblog Dakar 2023: Etappe 11

Voorsprong Van Kasteren verdampt

Door zijn achterstand in deze etappe is de voorsprong van Van Kasteren op Van den Brink in het algemeen klassement bijna verdampt. Van Kasteren houdt van zijn voorsprong nu nog slechts 1.12 minuten over op Van den Brink. Macik volgt als derde op 47.46 minuten.

Loeb pakt vijfde dagzege; Al-Attiyah dichterbij eindzege

In het autoklassement deed Sébastien Loeb ook donderdag wat hij de afgelopen dagen al deed: etappes winnen. De Fransman pakte zijn vierde zege op rij en zijn vijfde in totaal in deze Dakar. In etappe 11 bleef hij teamgenoot Guerlain Chicherit (+2.16) en Audi-rijder Mattias Ekström (+2.26) voor.

Klassementsrijder Nasser Al-Attiyah reed behoedzaam en finishte als vijfde op +6.42. Zijn voorsprong in het klassement is echter dermate groot dat hij eigenlijk alleen nog maar hoeft te zorgen dat zijn bolide niet kapot gaat.

Zijn voorsprong daarin bedraagt 1.21.34 uur op Lucas Moraes, terwijl Loeb derde staat op 1.37.23.

Motoren

Luciano Benavides greep donderdag zijn derde dagzege bij de motoren. De Argentijn bleef in de elfde etappe de Australische rijders Daniel Sanders en Toby Price voor.

Zijn broer Kevin Benavides werd tiende op 6.22 minuten achterstand en raakte daarmee de leiding in het algemeen klassement weer kwijt aan Skyler Howes, terwijl ook Price hem achterhaalde. Price staat nu tweede op slechts 28 seconden achterstand, Kevin Benavides op 2.44 minuten.

In de rally zijn nog drie etappes te gaan.

Dit is een artikel van