Ga naar de inhoud
Dakar

Van Kasteren wint etappe, Van Loon met schrik vrij na crash

Beeld © A.S.O./C.Lopez

Janus van Kasteren heeft in de Dakar rally de zevende etappe gewonnen. De truck-coureur bleef concurrent Ales Loprais en Martin en Mitchel van den Brink voor en zorgde daarmee voor de tweede dag op rij voor Nederlands dagsucces bij de trucks. Erik van Loon crashte met zijn Toyota en werd per helikopter naar het ziekenhuis vervoerd, maar kwam met de schrik vrij.

Van Kasteren reed in de rally al eerder de snelste tijden in enkele vorige etappes, maar zag de zeges toen door zijn vingers glippen na diverse problemen in de slotfase. Dit keer viel wel alles op zijn plek voor de Nederlander, die derde staat in het algemeen klassement. Hij liep met de zege ook ruim zestien minuten uit op concurrent Martin Macik.

Martin van den Brink, de nummer twee uit het klassement, moest ongeveer 2,5 minuten toegeven op Ales Loprais. De Tsjech werd in de etappe tweede, voor Martin van den Brink (derde), Mitchel van den Brink (vierde) en Jaroslav Valtr (vijfde).

Truckklassement

Loprais heeft in het algemeen klassement een voorsprong van precies twee minuten op Martin van den Brink; Van Kasteren volgt als derde op 22.11 minuten.

Liveblog
Dakar
Liveblog Dakar 2023: Etappe 7

Erik van Loon crasht; einde Dakarklassement

Erik van Loon reed rond een elfde plek toen de Nederlander in een duinpan over de kop sloeg. Van Loon raakte zelfs korte tijd bewusteloos en werd per helikopter afgevoerd naar het ziekenhuis ter controle. Vanuit daar liet hij later weten dat alles in orde was. Ook zijn navigator Sébastien Delaunay bleef ongedeerd.

Yazeed Al Rajhi won de zevende etappe bij de auto's en daarmee nam hij sportieve wraak voor de pechdag van gisteren, waarin hij het eindklassement in rook op zag gaan na pech, die hem bijna vijf uur vertraging kostte. Hij had wel het geluk dat Mattias Ekström onderweg pech kreeg. Achter Al Rajhi eindigde Vaidotas Zala en Guerlain Chichrit als tweede en derde.

Nasser Al-Attiyah deed het rustig aan in dit eerste deel van de marathonetappe en finishte op ruim negentien minuten achterstand. Met ruim een uur voorsprong gaat de Qatari nog wel ruim aan de leiding in het klassement, voor Henk Lategan (tweede) en Lucas Moraes (derde).

Liveblog
Dakar
Liveblog Dakar 2023: Etappe 7

Etappe voor motoren en quads gecancelled

Etappe 7 werd voor de motoren en quads afgelast in verband met het slechte weer van voorgaande dagen. Zij zullen zondag wel weer van start gaan in etappe 8. Die etappe is voor de auto's en trucks het tweede deel van de marathonetappe, wat inhoudt dat er tussen de twee etappes door geen assistentie mag worden verleend aan de deelnemers (op een korte periode van twee uur na, eenmalig).

RTL GP doet dagelijks verslag van de rally via www.rtlgp.nl. Elke dag is er bij RTL 7 een uitgebreide samenvatting te zien om 19.25 uur.

Dit is een artikel van