Ga naar de inhoud
Dakar

Martin van den Brink grijpt net naast etappezege in Dakar

Beeld © A.S.O./J.Delfosse/DPPI

Martin van den Brink heeft nét niet als eerste Nederlander in deze editie van de Dakar rally een etappezege behaald. Van den Brink kwam na 375 kilometer rondom het Saoedische Ha'il slechts 16 seconden tekort op Ales Loprais, die zijn tweede dagzege behaalde.

Van den Brink noteerde in de slotfase de snelste tussentijden, al had hij het geluk dat Janus van Kasteren een aantal minuten verloor in die slotfase. Van Kasteren noteerde tot dan namelijk vanaf het begin de snelste doorkomsttijden, maar kende opnieuw pech in de slotfase, waardoor Van den Brink met Loprais streed om de dagzege.

Uiteindelijk was Loprais 16 seconden sneller en pakte de Tsjech de overwinning in etappe vijf. Concurrenten Loprais en Martin van den Brink ontliepen elkaar dus weinig en daarmee bleef het verschil tussen klassementsleider Loprais en achtervolger Van den Brink vrijwel gelijk. De Nederlander staat nu op +15.22 minuten achterstand.

Van Kasteren finishte als derde en steeg daarmee ook naar de derde plek in het algemeen klassement.

Liveblog
Dakar
Liveblog Dakar 2023: Etappe 5

Tweede zege Al-Attiyah bij de auto's

Bij de auto's bleef het lang spannend en werd het een strijd tussen de Audi's van Carlos Sainz en Stéphane Peterhansel, de Toyota's van Nasser Al-Attiyah en Yazeed Al Rajhi en de BRX Hunter van Sebastien Loeb.

Die strijd werd uiteindelijk gewonnen door Al-Attiyah, die daarmee zijn tweede dagzege boekte in deze Dakar. Loeb schakelde zichzelf in de slotfase uit door te crashen en finishte op bijna 20 minuten achterstand. Sainz werd op bijna twee minuten tweede, Peterhansel eindigde op 3.44 minuten als derde.

Beste Nederlander was Tim Coronel op een 21e plek. Erik van Loon kende de nodige problemen en finishte op bijna 1,5 uur achterstand, waarmee hij uit de top 10 van het algemeen klassement valt.

Liveblog
Dakar
Liveblog Dakar 2023: Etappe 5

In het algemeen klassement verstevigt Al-Attiyah met zijn zege de koppositie op achtervolgers Peterhansel (+22.36), Al Rajhi (+27.01) en Sainz (+34.52). Beste Nederlander is nu Tim Coronel op een 16e plek, Erik van Loon staat één plek lager.

Van Beveren zegeviert bij de motoren

Adrien van Beveren noteerde in het motorklassement de snelste tijd, voor José Ignacio Cornejo Florimo, Toby Price en Mason Klein. Klassementsleider Daniel Sanders moest veel tijd toegeven vandaag (bijna 27 minuten), waardoor Skyler Howes het algemeen klassement nu aanvoert.

De Amerikaan heeft een kleine voorsprong op Toby Price (+2.07) en Kevin Benavides (+05.16). Mirjam Pol had de nodige problemen en finishte op 2 uur en 39 minuten achterstand (86e). Wesley Aaldering werd 42e.

Dit is een artikel van