Ga naar de inhoud
Dakar

Van Kasteren raakt etappezege kwijt na tijdstraf; Van Loon tweede

Beeld © A.S.O.

Janus van Kasteren leek de tweede etappe in de Dakar rally te winnen in het truckklassement, maar de Nederlander is zijn zege na een tijdstraf kwijtgeraakt. Bij de auto's leek Erik van Loon op weg naar zijn allereerste Dakar-zege, maar moest uiteindelijk veertien seconden toegeven op Nasser Al-Attiyah.

Janus van Kasteren reed vrijwel de hele etappe van Sea Camp naar AlUla de snelste tijden, waarbij hij zijn voorsprong op concurrent Ales Loprais langzaam zag oplopen bij elk waypoint. De Nederlander van Team De Rooy zag bovendien de leider in het algemeen klassement, Martin Macik, veel tijd verliezen in de 430 kilometer lange etappe.

Van Kasteren finishte wel als eerste, maar door een tijdstaf van een kwartier was het toch Loprais die de zege uiteindelijk achter zijn naam kreeg. Van Kasteren finishte uiteindelijk op +1.50 minuten achterstand. Martin van den Brink werd derde op +6.11 minuten. Toch kan Team De Rooy tevreden zijn met die tweede en derde plek in deze tweede etappe.

Algemeen klassement

Ook Mitchel van de Brink en Jaroslav Valtr verloren de nodige tijd, waardoor Van Kasteren goede zaken deed in het algemeen klassement. De coureur van Team de Rooy is nu tweede op de ranglijst met een achterstand van +12.17 minuten op Loprais. Martin van den Brink staat daarin vierde op ruim 35.20 minuten en moet ook Valtr nog voor zich dulden.

Liveblog
Dakar
Liveblog Dakar 2023: Etappe 2

Erik van Loon mist zege op 14 seconden

Erik van Loon leek in het autoklassement lange tijd op weg naar de eerste Dakar-zege in zijn carrière, maar moest toezien hoe Nasser Al-Attiyah hem in de slotfase nog wist te achterhalen. Van Loon finishte daardoor als tweede op slechts veertien seconden achterstand na 430 kilometer.

De top 5 werd gecompleteerd door Carlos Sainz (3e), Mathieu Serradori (4e) en Lionel Baud (5e). Het algemeen klassement wordt nog wel aangevoerd door Sainz; Al-Attiyah volgt op +2.12 minuten. Van Loon staat daarin dertiende op +46.52 minuten achterstand van Sainz.

Klein krijgt zege bij motoren cadeau

Bij de motoren leek Daniel Sanders op weg naar de zege, maar de Amerikaan hield in de slotfase in, omdat een zege automatisch betekent dat hij morgen in de derde etappe als eerste van start moet. Uit strategisch oogpunt liet hij daarom de zege voor wat het is, waardoor Mason Klein de etappezege cadeau kreeg.

Achter de Amerikaan eindigde de Duitser Sebastian Bühler als tweede; Skyler Howes uit de VS eindigde als derde. Nederlanders Wesley Aaldering en Mirjam Pol finishte respectievelijk als 62e en 80e.

Dit is een artikel van