Ga naar de inhoud
24 Uur van Le Mans

Toyota Gazoo Racing wint de 24 Uur van Le Mans

Beeld © ANP

Toyota Gazoo Racing heeft met coureurs Sébastien Buemi, Brendon Hartley en Ryo Hirakawa de 24 Uur van Le Mans gewonnen. Het team wist met de Toyota hypercar de tweede bolide van het team met José Maria Lopez, Mike Conway en Kamui Kobayashi voor te blijven in de langeafstandsrace. Daarmee pakt Toyota voor de vijfde maal op rij de eindzege in Le Mans.

Hypercars

Het aantal deelnemers bij de hypercars was met vijf inschrijvingen beperkt. Daarmee was het niet de vraag óf één van de Toyota’s deze klasse zou winnen, maar welke. Na lang stuivertje wisselen om de koppositie was het uiteindelijk de Toyota nummer 8 met coureurs Sébastien Buemi, Brendon Hartley en Ryo Hirakawa die wist te winnen in dit klassement en dus de grote winnaar werd van Le Mans 2022. Buemi wist ook al van 2018 tot en met 2020 de race op z’n naam te schrijven. Hartley won de race in 2017 en 2020. Voor Hirakawa is het zijn eerste Le Mans-zege.

LMP2: winst voor JOTA, Frijns valt uit

In de competitieve LMP2-klasse waren het voorin vooral de bolides van JOTA die een vrij zorgeloze Le Mans-editie kenden. Het was uiteindelijk de JOTA #38 met William Stevens, Roberto Gonzalez en Antonio Felix da Costa die de overwinning in de LMP2 opeiste. Daarachter was het onder meer de bolide van TDS Racing met debutant Tijmen van der Helm en Nyck de Vries, die een prima race reden. Zij werden uiteindelijk vierde.

Ook Robin Frijns reedt met WRT Racing een prima race, maar toch maakte de Nederlander een dure fout toen hij zo’n 5,5 uur voor de finish slipte en hard in de vangrail belandde. Het bleek al snel dat de coureur niet meer verder kon, terwijl hij op een zesde plek reed in de LMP2-klasse.

Job van Uitert en debutant Bent Viscaal reden niet in de voorhoede mee. Van Uitert werd met Panis Racing twaalfde, Viscaal eindigde als 21e met ARC Bratislava.

GTE Pro

De winst in de GTE Pro-klasse ging naar de Porsche #91 van het Porsche GT Team met Gianmaria Bruni, Richard Lietz en Frédéric Makowiecki. In deze klasse reed Nicky Catsburg met zijn Corvette een prima eerste gedeelte van de race en reed zelfs urenlang onbedreigd op kop. Maar nog voor middernacht zorgde een klapband voor de nodige schade aan de bolide. Na nieuwe technische problemen in de nacht moest het team van de Nederlander vroeg in de ochtend de race staken. Het drama voor Corvette Racing was compleet toen even later de tweede bolide van het team de vangrail werd ingereden, terwijl deze tweede lag in de Pro-klasse.

GTE Am

Renger van der Zande kon geen rol van betekenis spelen in de GTE Am-klasse. De Nederlander in dienst van JMW Motorsport werd 15e. De winst in deze klasse was voor de Aston Martin #33 van TF Sport met Marco Sorensen, Ben Keating en Henrique Chaves.

Dit is een artikel van