Ga naar de inhoud
Dakar rally

Sotnikov wint door Kamaz gedomineerd truck-klassement

Beeld © ANP

Dmitry Sotnikov heeft zijn titel in het truck-klassement van de Dakar rally geprolongeerd. De Rus was deze editie, samen met zijn teamgenoten van het Kamaz-team, oppermachtig in het klassement. Achter hem finishten namelijk Kamaz-teamgenoten Eduard Nikolaev (tweede), Anton Shibalov (derde) en Andrey Karginov (vierde). Janus van Kasteren was de beste Nederlander op een vijfde plek.

Sotnikov pakte, geheel in stijl met zijn eindzege, ook en passant de dagzege in de laatste etappe. Etappe 12 voerde van het Saoedische Bisha naar havenstad Jeddah. De etappe had een lange verbindingsroute van twee delen van in totaal 516 kilometer. Daartussen lag een korte special stage van 164 kilometer.

Laatste etappe

Terwijl Sotnikov eerste werd, probeerden Martin Macik, Ales Loprais en Ignacio Casale in een laatste poging nog een zege te pakken in het door Kamaz gedomineerde klassement. Het team van Kamaz had zich dit jaar als doel gesteld om alle etappes in het truck-klassement te winnen. Niet geheel onterecht, want ook vorig jaar wist het team alle etappes, op één na, te winnen. En dat lukte.

Overzicht:
Dakar rally
Overzicht: etappe 10 bij de trucks

Dit jaar kwam de concurrentie, op enkele etappes na, niet in de buurt van het Russische team. Alleen in de slotetappe moest het team nog even billenknijpen toen Ales Loprais wel heel dicht bij de zege kwam en op slechts 13 seconden achterstand van Sotnikov reed. De Tsjech verloor in de slotfase echter tijd en finishte daardoor toch op ruim zeven minuten achterstand. Macik werd tweede, Casale derde.

Daarmee won Sotnikov de laatste etappe en dus heeft het team de doelstellingen behaald. Sotnikov pakte in deze editie vijf dagzeges in totaal. Nikolaev pakte er vier, Karginov drie en Shibalov eentje.

Nederlanders

Achter de trucks van Kamaz werd Janus van Kasteren in het algemeen klassement ‘best of the rest’. De Nederlander finishte als vijfde in het algemeen klassement, waarmee de Team de Rooy-rijder enorm gelukkig is. Van Kasteren eindigde driemaal in de top vijf in een etappe: tweemaal werd hij derde en éénmaal vijfde.

Ook Martin van den Brink pakte éénmaal een derde plek in een etappe. Uiteindelijk werd hij zesde in het algemeen klassement. Andere top 10-klasseringen waren er voor Vick Versteijnen (achtste), Richard de Groot (negende) en Mitchel van den Brink (tiende).

Top 10 etappe 12 trucks

 1. Sotnikov
 2. Macik +00.32
 3. Casale +1.01
 4. Nikolaev +1.40
 5. Karginov +2.21
 6. Versteijnen +5.24
 7. Shibalov +6.21
 8. Loprais +7.10
 9. Martin van den Brink +5.19
 10. Mitchel van den Brink +8.49

Top 10 eindklassement trucks

 1. Sotnikov
 2. Nikolaev +9.58
 3. Shibalov +1.11.11
 4. Karginov +1.49.55
 5. Van Kasteren +3.08.30
 6. Van den Brink +3.43.32
 7. Macik +4.44.11
 8. Versteijnen +4.44.34
 9. R de Groot +6.29.27
 10. Van den Brink +8.10.34

Uitzending

Een uitgebreid verslag van de Dakar rally is dagelijks te zien bij RTL 7 rond 19.25 uur. Later op de avond wordt de uitzending herhaald.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van