Dakar rally

Sotnikov op weg naar titelprolongatie

13 januari 2022 14:57
Beeld © ANP

Dmitry Sotnikov is op weg naar titelprolongatie van het truck-klassement in de Dakar rally. De Russische coureur werd in de voorlaatste etappe derde achter teamgenoten Andrey Karginov (tweede) en de dagwinnaar, Eduard Nikolaev. Nikolaev finishte op twee minuten voorsprong van Sotnikov, maar die laatste behoudt een voorsprong van ruim acht minuten in het algemeen klassement.

De elfde etappe was route die zich wederom voor een groot gedeelte afspeelde in de duinen, waar een paar lastige navigatiepunten in zaten in met name de eerste helft van de etappe. Deze werd verreden in een lus die begon en eindigde in Bisha, waarin een special stage van 346 kilometer was opgenomen.

Van de klassementsrijders was Kamaz-rijder Anton Shibalov de eerste truck die tijdverlies leed in de etappe. Dat leek goed nieuws voor de Nederlanders in de achtervolging, maar zij verloren daarna, een waypoint later, stuk voor stuk tijd bij het lastige derde waypoint. Daarmee was een eventuele verrassing, als dat al mogelijk was tegen de oppermachtige trucks van Kamaz, niet meer haalbaar.

Terwijl Shibalov zich terugvocht naar een vijfde plek, wist alleen Martin Macik tussen de Kamaz-trucks als vierde te finishen. Janus van Kasteren werd de beste Nederlander op een zesde plek, maar met een respectabel tijdverschil: +24.00.

Miniatuurvoorbeeld
Dakar rally

Overzicht: etappe 10 bij de trucks

Titelprolongatie dichtbij voor Sotnikov

Dmitry Sotnikov begint morgen met een voorsprong van +8.18 minuten aan de laatste etappe, die slechts 164 kilometer lang is. Daarmee lijkt de Rus, indien er zich geen problemen voordoen, op weg naar titelprolongatie en kan hij, na zijn eindzege vorig jaar, een tweede Dakar-titel bijschrijven. Nikolaev, die al vier eindzeges in de Dakar rally op zijn naam heeft staan, moet het dus vooralsnog doen met een tweede plek. Shibalov staat op ruime afstand derde: +1.04.50.

Janus van Kasteren blijft op een vijfde plek staan. De Nederlander moet ook nog Andrey Karginov voor zich dulden. Martin van den Brink staat zesde, gevolgd door Martin Macik. Vick Versteijnen (achtste), Richard de Groot (negende) en Mitchel van den Brink (tiende) maken de top tien bij de trucks compleet.

Top 10 etappe 11 trucks

  1. Nikolaev
  2. Karginov +00.15
  3. Sotnikov +2.00
  4. Macik +8.02
  5. Shibalov +22.23
  6. Van Kasteren +24.00
  7. Versteijnen +29.39
  8. Mitchel van den Brink +31.18
  9. Martin van den Brink +31.20
  10. Pascal de Baar +31.35

Uitzending

Een uitgebreid verslag van de Dakar rally is dagelijks te zien bij RTL 7 rond 19.25 uur. Later op de avond wordt de uitzending herhaald.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van