Dakar rally

Al-Attiyah op weg naar vierde Dakar-eindzege

13 januari 2022 12:15 Aangepast: 13 januari 2022 13:23
Beeld © ANP

Nasser Al-Attiyah is op weg naar zijn vierde eindzege in de Dakar rally. In de voorlaatste etappe was het weliswaar Carlos Sainz die de dagzege op zijn naam schreef, maar daarachter waren de ogen vooral gericht op de strijd tussen Al-Attiyah en belager Sebastien Loeb.

De elfde etappe was route die zich wederom voor een groot gedeelte afspeelde in de duinen, waar een paar lastige navigatiepunten in zaten in met name de eerste helft van de etappe. Deze werd verreden in een lus die begon en eindigde in Bisha, waarin een special stage van 346 kilometer was opgenomen.

De taak van Al-Attiyah leek eenvoudig: Loeb niet teveel weg laten rijden, en zonder zelf het nodige tijdverlies te lijden onderweg. Dat laatste gebeurde namelijk een groot aantal deelnemers, die vooral in het eerste gedeelte van de route veel moeite hadden om de juiste waypoints te vinden. De rijders in het algemeen klassement kwamen daar, op een enkeling na, echter goed doorheen.

Miniatuurvoorbeeld
Dakar rally

De strijd bij de SSV's en LW Prototypes in etappe 10

Terwijl Carlos Sainz zijn tweede dagzege binnen wist te slepen, kwam Loeb met +2.21 achterstand binnen. Al-Attiyah volgde op een achtste plek op +6.42, waarmee Loeb ruim uit het zicht bleef van de koppositie in het algemeen klassement. Bovendien kreeg de Fransman na afloop een tijdstraf van vijf minuten, waardoor hij vrijwel geen tijd goedmaakte vandaag op koploper Al-Attiyah, die zijn vierde eindzege in de Dakar rally nu voor het grijpen heeft. Lucio Alvarez legde doorr de tijdstraf van Loeb na afloop dus beslag op de tweede plek. Mattias Ekstrom werd derde.

Al-Attiyah heeft zege voor het grijpen

Met nog slechts één relatief korte etappe te gaan, heeft Al-Attiyah een voorsprong van +33.19 op Loeb. De Fransman moet hopen op een wonder om de zege in het klassement nog op zijn naam te kunnen schrijven. Yazeed Al-Rajhi lijkt derde te worden in het klassement; daarachter volgen Orlando Terranova (vierde) en Giniel de Villiers (vijfde).

Mocht Al-Attiyah morgen de eindzege op zijn naam schrijven, dan is dat zijn vierde Dakar-zege. De Qatari won het klassement ook al in 2011, 2015 en 2019.

Nederlanders

Bernhard ten Brinke eindigde net buiten de top tien. De Nederlander werd elfde op +11.40 en staat in het algemeen klassement op een zeventiende plek. Maik Willems en Henri van Steenbergen, de twee andere Nederlanders die nog meedoen, zijn nog bezig aan hun elfde etappe.

Top 10 etappe 11 auto’s

  1. Sainz
  2. Alvarez +3.10
  3. Ekstrom +3.53
  4. Roma +4.10
  5. De Villiers +5.11
  6. Peterhansel +5.54
  7. Al-Attiyah +6.42
  8. Loeb +7.21 (incl. 5 min. tijdstraf)
  9. Terranova +7.53
  10. Serradori +10.38

Uitzending

Een uitgebreid verslag van de Dakar rally is dagelijks te zien bij RTL 7 rond 19.25 uur. Later op de avond wordt de uitzending herhaald.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van