Dakar rally

Stéphane Peterhansel winnaar etappe 10

12 januari 2022 12:34
Beeld © ANP

Stéphane Peterhansel heeft de tiende etappe van de Dakar rally in het autoklassement op zijn naam geschreven. De Fransman pakte daarmee zijn eerste dagzege in deze editie en zijn 49e in totaal. ‘Monsieur Dakar’ bleef zijn teamgenoot Carlos Sainz (tweede) en Orlando Terranova (derde) daarbij voor.

De tiende etappe was een snelle etappe, waarbij de route vooral over zand- en gravelpaden voerde. Er zaten een paar lastige navigatiepunten in de route, maar desondanks kwamen alle toprijders daar zonder problemen doorheen. De etappe voerde van Wadi Ad Dawasir naar Bisha, waarin een getimede route van 375 kilometer was opgenomen.

Met zijn overwinning komt het totaal van Peterhansel op 49 zeges in de Dakar rally. Daarmee is de Fransman nog slechts één overwinning verwijderd van het alltime-record van Ari Vatanen, die in totaal naar vijftig zeges reed in de rally.

Miniatuurvoorbeeld
Dakar rally

Eerste dagzege voor De Villiers in Dakar 2022

Algemeen klassement

Sebastien Loeb, de grootste uitdager van Nasser Al-Attiyah in het klassement werd vijfde en maakte daarmee +1.25 minuten goed op de leider in het klassement. Met nog twee etappes te gaan wordt een eindzege echter lastig voor de Fransman, want de voorsprong van de Qatari bedraagt nog steeds +32.40 minuten.

Peterhansel en Sainz maken sinds de eerste etappes al geen kans meer op een goede eindklassering na de nodige pech. De verschillen achter Loeb zijn eveneens groot. Yazeed Al-Rajhi, derde in het klassement, staat op +55.48 achterstand, terwijl Terranova, die vandaag derde werd, op +1.29.18 staat. Jakub Przygonski maakt de top vijf compleet op +1.41.02. Daarachter volgen De Villiers, Vasilyev, Halpern, Serradori en Ekstrom.

Nederlanders

Bernhard ten Brinke wist vandaag niet in de top tien te rijden. De Toyota-rijder finishte op een zeventiende plek, op +12.22 minuten achterstand. Hij staat daardoor zestiende in het algemeen klassement en is daarmee de beste Nederlander.

Maik Willems en Henri van Steenbergen zijn nog onderweg in etappe tien.

Top 10 etappe 10 auto’s

  1. Peterhansel
  2. Sainz +2.06
  3. Terranova +3.59
  4. Lategan +4.11
  5. Loeb +4.25
  6. Przygonski +5.48
  7. Al-Attiyah +5.50
  8. Alvarez +7.27
  9. Serradori +7.31
  10. Al-Rajhi +7.54

Uitzending

Een uitgebreid verslag van de Dakar rally is dagelijks te zien bij RTL 7 rond 19.25 uur. Later op de avond wordt de uitzending herhaald.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van