Dakar rally

Lategan snelste bij auto’s in etappe 5

06 januari 2022 14:03 Aangepast: 06 januari 2022 16:27
Beeld © ANP

Henk Lategan heeft in etappe vijf van de Dakar rally revanche genomen voor zijn pechdag gisteren. De Zuid-Afrikaan reed in de vijfde etappe vrijwel de hele route de snelste tijden en wist daarmee Sebastien Loeb en Lucio Alvarez vandaag voor te blijven. Klassementsleider Al-Attiyah eindigde als achtste.

Voor Lategan is het zijn eerste zege in deze Dakar-editie. Wel werd hij in etappe drie al eens tweede. Gisteren kwam Lategan met maar liefst een achterstand van zes uur aan de finish, nadat de Toyota-rijder problemen kreeg met zijn rechterachterwiel. Op dat moment lag Lategan ook eerste. Die pech bleef hem vandaag bespaard.

De etappe kende vandaag voor de auto’s en trucks een geheel andere route dan de motoren en quads; de eerste keer dat dat gebeurt in de geschiedenis van de rally. De etappe voor de auto’s kende een special stage van 395 kilometer op een totaal van 611 kilometer, die begon en finishte in de Saoedische hoofdstad Riyad. In tegenstelling tot de etappe van de motoren en quads werd de etappe voor de auto’s en trucks vandaag niet geneutraliseerd.

Miniatuurvoorbeeld
Dakar Rally

Jacky Ickx voor even terug in de Dakar rally

Klassement

Sebastien Loeb wist in het kielzog van Lategan te blijven. De nummer twee van het algemeen klassement maakte daardoor bijna drie minuten goed op de leider, Nasser Al-Attiyah. De Qatari heeft echter nog een voorsprong over van +35.10 minuten. Alvares volgt op +51.15 minuten. Hij nam de derde plek over van Yazeed Al-Rajhi, die zo’n twintig minuten moest toegeven vandaag. Daarvan kreeg hij na afloop ruim elf minuten terug vanwege het helpen van een teamgenoot.

Nederlanders

Bernhard ten Brinke finishte vandaag op een vijftiende plek. De Nederlander werd gisteren achtste en lag lange tijd op koers voor een nieuwe top 10-finish, maar technisch malheur in de slotfase gooide roet in het eten. Hij finishte op +9.56 minuten achterstand.

Tim Coronel kwam binnen op een 28e plek, Maik Willems werd 50e.

Top 10 etappe 5 auto’s

  1. Lategan
  2. Loeb +1.58
  3. Alvarez +2.10
  4. Serradori +2.24
  5. Przygonski +3.20
  6. De Villiers +4.29
  7. Al-Attiyah +4.53
  8. Chicherit +4.59
  9. Visser +8.09
  10. Vasilyev +8.53

Uitzending

Een uitgebreid verslag van de Dakar rally is dagelijks te zien bij RTL 7 rond 19.25 uur. Later op de avond wordt de uitzending herhaald.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van