GP Saudi-Arabië

Wat een race! Verstappen legt het nèt af tegen Hamilton, WK volgende week beslist

05 december 2021 20:41 Aangepast: 05 december 2021 21:27
Verstappen (links, gebogen hoofd) eindigde als tweede. Beeld © AP

Max Verstappen zal alles op alles moeten zetten om zijn eerste wereldtitel te veroveren. De Nederlander eindigde in de Grote Prijs van Saudi-Arabië als tweede achter Lewis Hamilton. De zevenvoudig wereldkampioen kwam door zijn zege en de snelste raceronde in punten gelijk met Verstappen. De titelstrijd wordt over een week beslist in Abu Dhabi.

Zelden verliep een race in de Formule 1 zo chaotisch als op het gloednieuwe circuit van Djedda. Hoewel de start tot verrassing van velen foutloos verliep, begon het drama na tien ronden met een crash van Mick Schumacher. Die leidde een bijzonder rommelige fase in waarbij de race tot twee keer toe werd stilgelegd en ook twee keer een herstart vanuit stilstand volgde.

Bij de eerste hertstart vertrok Verstappen van poleposition, maar de Nederlander werd voor de eerste bocht ingehaald door Hamilton. De coureur van Red Bull sneed echter af in de chicane, waardoor Hamilton terugviel naar plek drie. Wedstrijdleider Michael Masi besloot in te grijpen nadat de race na een nieuwe crash weer was stilgelegd en bepaalde dat Verstappen zijn positie bij de tweede herstart moest teruggeven aan Hamilton. Red Bull had de mogelijkheid het voorstel van Masi af te wijzen, maar de renstal besloot gehoor te geven aan het verzoek.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tijdstraf voor Verstappen tijdens Formule 1-race Saudi-Arabië

Hamilton lag dus voor Verstappen bij de tweede herstart, maar de Nederlander schoot de Brit voorbij in de eerste bocht en nam de leiding. Vervolgens begon het jagen van de Brit op Verstappen. De coureur van Red Bull hield lang stand, maar moest zo'n tien ronden voor het einde een aanval van Hamilton pareren. Daarbij sneed hij de bocht af. De wedstrijdleiding besloot dat de Nederlander zijn eerste plaats moest afstaan en gaf hem ook nog een tijdstaf van 5 seconden.

11 seconden achterstand

Bij het inhouden om Hamilton voorbij te laten gaan, kwamen de twee rivalen met elkaar in botsing. Hamilton reed een stuk van zijn voorvleugel kapot op de achterkant van de auto van Verstappen. Het incident luidde weer een rommelige fase in met als uiteindelijke resultaat dat Hamilton ondanks zijn schade de leiding in handen kreeg en die niet meer afstond. Verstappen kwam op 11 seconden achterstand als tweede langs de finishvlag, met Valtteri Bottas in zijn Mercedes op een kleine halve minuut als derde.

Bekijk ook: van karttalent naar de top van de Formule 1

Max Verstappen is de eerste Nederlander die zo hoog meedraait in het Formule 1-circuit. Hier een overzicht van zijn carrière tot nu toe.

Uiteenlopende lezing over botsing

Verstappen en Hamilton hadden kort na race een uiteenlopende lezing over hun botsing in de slotfase. Verstappen wilde naar eigen zeggen de eerste plek teruggeven aan Hamilton. "Ik wilde hem voorbij laten en ging naar rechts, maar hij haalde me niet in", aldus de Nederlander. "Toen raakten we elkaar. Ik snap echt niet wat daar gebeurde."

Hamilton was naar eigen zeggen nogal verrast door de manoeuvre van Verstappen. "Ik begrijp niet waarom hij ineens op zijn rem ging staan. Ik reed achterop bij hem en toen ging hij weer door. Later hoorde ik dat hij me voorbij had willen laten."

Driver of the day

Verstappen kreeg voor het afsnijden van de bocht een tijdstraf van 5 seconden van de wedstrijdleiding en liet zijn Britse rivaal daarna alsnog passeren. Hij werd als tweede afgevlagd. "Ongelooflijk wat hier vandaag gebeurde. Ik probeer te racen. Deze sport draait meer om penalty's dan om racen. Dit is voor mij niet de Formule 1", zei Verstappen over de boordradio, nadat hij te horen had gekregen dat hij was uitgeroepen tot 'driver of the day'. "Gelukkig hebben de fans in ieder geval genoten."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore