24 Uur van Le Mans

Winst voor Toyota in 24 Uur van Le Mans

22 augustus 2021 15:24 Aangepast: 22 augustus 2021 16:31
Beeld © Marco Miltenburg / RACEPICTURES.COM

Het team van Toyota Gazoo Racing heeft zondag de 24 Uur van Le Mans op zijn naam geschreven. De Toyota met startnummer #7 wist in de legendarische langeafstandsrace Toyota #8 van hetzelfde team voor te blijven.

Het team bestaande uit coureurs Mike Conway, Kamui Kobayashi en Jose Maria Lopez wist in 24 uur 371 ronden af te leggen op het Circuit de la Sarthe. Beide Toyota-teams, uitkomend in de nieuwe hypercar-klasse, kenden weinig grote problemen tijdens de slijtageslag die de 24 Uur van Le Mans kan zijn. De fabrieksteams van Toyota waren vooraf tevens de grote favorieten en dus kende deze editie van de 24 Uur van Le Mans geen verrassende winnaar in de hypercar-klasse.

Frijns winnaar LMP2-klasse

Datzelfde gold niet in de competitieve LMP2-klasse. Robin Frijns leek daarin tweede te worden. In de laatste ronde viel de Oreca #41 van Team WRT echter stil in leidende positie. Frijns, in de andere bolide van Team WRT, kon optimaal profiteren en wist daardoor in zijn eerste LMP2-deelname de klasse direct te winnen, samen met teamgenoten Ferdinand Habsburg en Charles Milesi. Renger van der Zande eindigde met Inter Europol Competition op een verdienstelijke vijfde plek, terwijl Nyck de Vries op de zevende plaats eindigde met G-Drive Racing.

Miniatuurvoorbeeld
24 Uur van Le Mans

Toyota winnaar 24 Uur van Le Mans

Racing Team Nederland

Racing Team Nederland kende de nodige problemen in met name de eerste uren van de race. Zo moest Frits van Eerd uit het grind getakeld worden en wist Giedo van der Garde in de ochtenduren nog maar net de vangrail te ontwijken.

Uiteindelijk mocht Racing Team Nederland, waartoe ook coureur Job van Uitert behoort, tevreden zijn met een elfde plek in de LMP2-klasse, waarbij het team tevens een tweede plek in de LMP2 P/A binnen wist te slepen.

Voor Beitske Visser duurde de 24 Uur van Le Mans slechts een paar uur. Het team van de Nederlandse kon de race niet vervolgen nadat Vissers teamgenote Sophia Flörsch werd aangereden, nadat zij door een spin dwars op de baan kwam te staan. Daarbij raakte de wagen van het Richard Mille Racing Team te zwaar beschadigd om nog door te kunnen gaan.

Miniatuurvoorbeeld
24 Uur van Le Mans

Van Eerd vol ongeloof: 'Zoveel ongelukken nog nooit meegemaakt'

GTE-klassementen

De enige Nederlandse deelnemer in de GTE Pro-klasse, Nicky Catsburg, reed een prima race. Samen met Antonio Garcia en Jordan Taylor wist hij de bolide van Corvette Racing naar een tweede plaats te leiden. Winnaar in de GTE Pro-klasse werd equipe #51 van AF Corse.

Jeroen Bleekemolen, rijdend voor Rinaldi Racing in de GTE Am-klasse, wist het met zijn team ruim twintig uur vol te houden. Daarna belandde zijn teamgenoot Pierre Ehret met de Ferrari van het team in de bandenstapels. Hij wist de bolide nog wel naar de pits te loodsen, maar daar bleek de Ferrari 488 GTE Evo niet meer te repareren.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van