GP

Peugeot verrast: Nieuwe 9X8 zonder achtervleugel naar Le Mans 2022

06 juli 2021 21:23

Peugeot heeft vandaag de nieuwe 9X8 onthult. De hypercar van het Franse merk laat meteen heel wat wenkbrauwen fronsen. Aan de achterkant van de auto is gekozen voor een revolutionair design waarbij vooral het ontbreken van de achtervleugel zeer opvallend is. Met de nieuwe 9X8 keert Peugeot volgend jaar terug in het World Endurance Championship en de 24 uur van Le Mans.

De Peugeot 9X8 is een directe opvolger van de Peugeot 905 en 908, respectievelijk de winnaars van de 24 uur van Le Mans in 1992, 1993, en 2009. Met de nieuwe hypercar hoopt Peugeot de successen uit het verleden te herhalen en te verbeteren. Daarbij is gekozen voor een totaal nieuwe design filosofie. Paul di Resta omschrijft het misschien nog wel als beste. “Iedereen vroeg zich af hoe de hypercars eruit zouden zien, nou dit is wel het summum. De agressieve, innovatieve uitstraling en sterke merkidentiteit van de 9X8 zijn een grote verrassing.”

Ook Kevin Magnussen is super enthousiast over het nieuwe project van zijn werkgever. "Er is nog nooit zoiets geweest. Het ziet er echt uit als de toekomst van racen. Het is de eerste keer dat er zoveel werk is gestoken in het daadwerkelijke ontwerp van een racewagen. Het ontbreken van een achtervleugel was een grote verrassing. Het voelt als het begin van een nieuw tijdperk.”

“De reglementen bepalen dat slechts één verstelbaar aerodynamisch onderdeel is toegestaan, zonder de achtervleugel te specificeren. Uit ons rekenwerk en de simulaties bleek dat de prestaties op hoog niveau ook zonder achtervleugel mogelijk zijn", aldus Olivier Jansonnie, technisch directeur van Peugeot Sport.

"Het ontbreken van de achtervleugel op de Peugeot 9X8 is een belangrijke innovatieve stap", zegt Jean-Marc Finot, directeur van Stellantis Motorsport. "We hebben een mate van aerodynamische efficiëntie bereikt die ons in staat stelt om de functie van de achtervleugel achterwege te laten. Vraag echter niet hoe! We zijn vast van plan om dat zo lang mogelijk geheim te houden!”

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van