GP

Bandenleverancier heeft oorzaak klapband Verstappen ontdekt

15 juni 2021 21:06 Aangepast: 15 juni 2021 23:35

Ruim een week na de tumultueus verlopen Grote Prijs van Azerbeidzjan in de Formule 1 heeft bandenleverancier Pirelli ontdekt waarom zowel bij Lance Stroll als Max Verstappen een achterband klapte. Volgens Pirelli ontstond in de binnenste zijwand van de band een breuk. "Het onderzoek heeft uitgewezen dat van een productiefout of gebrekkige kwaliteit van de band geen sprake is", meldt de bandenleverancier in een verklaring.

Stroll belandde halverwege de race op het rechte stuk in de vangrails, nadat op hoge snelheid de linkerachterband van zijn Aston Martin was geklapt. Dat overkwam Verstappen vijf rondes voor het einde van de race ook, terwijl de Nederlander onbedreigd leek af te koersen op de zege. Verstappen, die wel de leiding in het WK-klassement behield omdat zijn rivaal Lewis Hamilton een kostbare fout maakte en ook geen punten scoorde, liet duidelijk blijken dat volgens hem de schuld bij Pirelli ligt.

De Italiaanse producent komt na onderzoek tot de conclusie dat de banden in Bakoe aan alle eisen voldeden, zoals de minimale bandenspanning en maximale temperatuur. Tijdens het rijden zou echter een breuk binnenin de band zijn ontstaan. Hoe dat kon gebeuren, weet Pirelli niet.

Red Bull, het team van Verstappen, liet in een korte verklaring weten dat met de auto van de Nederlander niets mis was. "We hebben altijd alle voorschriften van Pirelli gevolgd. We zijn dankbaar dat er geen coureurs gewond zijn geraakt door deze crashes op hoge snelheid." Komend weekeinde staat de Grote Prijs van Frankrijk op het programma.

ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore