GP

Van Kalmthout: Ik droom al jaren van dit moment

16 mei 2021 00:22 Aangepast: 16 mei 2021 00:35

Na een uitstekend debuutjaar in 2020 kan ook het seizoen 2021 voor Rinus van Kalmthout niet meer stuk. De Nederlander wist in Indianpolis de vijfde wedstrijd van het Indycar-kampioenschap te winnen en zag daarmee een droom uitkomen.

Als vanouds wist VeeKay een gewaagde strategie te combineren met gedurfde inhaalmanoeuvres. De Nederlander maakte rap tijd goed ten opzichte van de koplopers en kon na een tweede bezoek aan de pitstraat een poging wagen de leider aan te vallen. Pole-sitter Romain Grosjean, werd ogenschijnlijk eenvoudig aan de kant gezet. Vanaf ronde 49 had VeeKay het rijk alleen en met niemand voor zich bouwde hij zijn voorsprong gestaag uit.

“Dit was de perfecte dag”, laat VeeKay vanuit Indianapolis weten. “Deze overwinning is voor het team Ed Carpenter Racing, voor mijn liefhebbende familie en voor iedereen die mij een warm hart toedraagt. Ik ben zo ongelooflijk blij! Mijn ouders steunen mij door dik en dun, ze staan altijd voor mij klaar en ik ben ze ontzettend dankbaar. Zonder hen had ik hier vandaag niet gestaan.” “Het was een mega race! Alles viel vandaag op zijn plaats, vanaf de groene tot aan de finishvlag. Na de laatste van mijn drie pitstops had ik in de gaten dat ik de race daadwerkelijk ging winnen. Vanaf dat moment focuste ik mij erop foutloos te blijven, brandstof te sparen en geen domme dingen te doen. Van de regen heb ik niet zo heel veel gemerkt. Ik zag wat druppels over het aeroscreen lopen, maar omdat ik al bezig was met het sparen van brandstof kon ik voorzichtiger zijn. Ik spaarde de remmen en probeerde de boel heelhuids aan de streep te brengen.”

De eerste overwinning is binnen

“De inhaalactie op Palou en Johnson was wel mooi, al moet ik zeggen dat Johnsons ervaring die inhaalactie mede mogelijk maakte. Palou en Johnson zijn teamgenoten van elkaar, dus ze probeerden het handig samen te spelen. Ik zag echter een gat en besloot er in te duiken – ik wist ook wel dat een ervaren coureur als Johnson de deur niet zomaar dicht zou gooien. Desalniettemin gaf het natuurlijk een zeer goed gevoel om zo’n manoeuvre te voltooien.” 

“De kop is eraf, de allereerste is binnen. Ik droom al jaren van dit moment, en ben ontzettend blij dat het is gelukt om een IndyCar-race te winnen en me in een rijtje met Arie Luyendyk en Robert Doornbos te scharen. Hopelijk volgen er nog veel IndyCar-zeges, te beginnen over twee weken!”

De Indianapolis Motor Speedway blijft de komende weken het strijdtoneel van de Indycar series. Op zondag 30 mei staat 105e editie van de Indy 500 op de kalender.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van