GP

Van Kalmthout schrijft historie met eerste Indycar overwinning

15 mei 2021 23:38 Aangepast: 15 mei 2021 23:39
Beeld © Indycar.com

Rinus ‘VeeKay’ van Kalmthout heeft in Indianapolis voor het eerst in zijn carrière een Indycar-wedstrijd gewonnen. De Nederlander is daarmee de zesde jongste winnaar in de geschiedenis van de Indycar. Het was ook voor het eerst sinds 2016 dat het team van Ed Carpenter Racing weer op de hoogste treden van het podium stond.

Veekay vertrok de race vanaf een zevende plek en wist zich snel op te werken naar de kop van het veld. Na de tweede serie pitstops pakte de Nederlander definitief de leiding en stond deze niet meer af. Met een voorsprong van ruim acht seconden op voormalige Formule 1-coureur Romain Grosjean reed de Nederlander onbedreigd naar de overwinning. Achter Van Kalmthout en Grosjean finishte Alex Palou als derde.

In de voetsporen van Arie Luyendijk

Van Kalmthout is de tweede Nederlander die op de heilige grond van de Indianapolis Motor Speedway met de winst aan de haal gaat. In 1990 en 1997 schreef Arie Luyendijk geschiedenis door als eerste Nederlander de Indy 500 te winnen. Verschil is wel dat Luyendijk op de beroemde oval wist te winnen en dat Veekay de winst pakte op de roadcourse lay-out. Over vijftien dagen kan Van Kalmthout op herhaling als de Indy 500 op het programma staat.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore