GP

Nog meer zand en duinen in Dakar 2022

11 mei 2021 21:58 Aangepast: 11 mei 2021 22:04

De 44e editie van de Dakar Rally wordt net als de voorgaande twee edities volledig in Saudi-Arabië verreden. De rally start op 2 januari in Ha’Il en finisht 12 dagen later in de kustplaats Jeddah. De uitdaging voor de deelnemers zal opnieuw groot. Volgens organisator A.S.O. kent de woestijn van Saudi-Arabië nog vele geheimen die ontdekt moeten worden.

Wedstrijdleider David Castera belooft de teams en deelnemers een prachtige route die voor ruim 80 procent nieuw zal zijn. In de woestijn van het Lege Kwartier, een gebied zo groot als Frankrijk, wacht  een immense gebied vol duinen. Na de start in Ha’il staan er meteen drie dagen op het programma  waarin alleen maar duinen op het programma staan. De rally keert hiermee definitief terug naar de essentie van de rally waarbij het niet aankomt op de snelheid maar op de behendigheid in het zware terrein. In het tweede deel van de rally voert de navigatie de boventoon in gebieden vol duinen, stenen en valleien.

Nieuwe categorie

2022 is tevens het startpunt voor een schonere versie van de Dakar Rally. De A.S.O. heeft zich ten doel gesteld om in 2030 alleen nog maar voertuigen aan de start te hebben die worden aangedreven door alternatieve energie. In 2022 is er de lancering van de nieuwe T1-E categorie. In deze nieuwe klasse is er ruimte voor prototypes met een lage koolstofemissie. Eén van de fabrikanten die in de nieuwe klasse aan de start zal verschijnen is Audi. Na diverse uitdagende projecten in Le Mans richt de Duitse fabrikant haar pijlen nu op de uitdaging in de Dakar Rally.

RTL GP / A.S.O.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van