GP

Eerste sprintrace Formule 1 op Silverstone

28 april 2021 16:28 Aangepast: 28 april 2021 19:06

De eerste sprintkwalificatie in de geschiedenis van de Formule 1 wordt op 17 juli afgewerkt op het circuit van Silverstone. Het Engelse circuit kondigde zelf de primeur aan. "We zijn ontzettend blij dat de fans op Silverstone voor het eerst het nieuwe kwalificatieformat kunnen ervaren", zei directeur Stuart Pringle van het circuit, traditioneel toneel van de Grote Prijs van Groot-Brittannië.

De Formule 1 kondigde maandag de introductie van sprintkwalificaties aan. Het gaat om races over 100 kilometer die op zaterdag worden afgewerkt en de startvolgorde voor de grand prix op zondag bepalen. De top drie in de sprintrace krijgt punten voor het wereldkampioenschap. De startvolgorde van de sprintrace op zaterdag wordt bepaald in een kwalificatierace op vrijdag, die de tweede vrije training vervangt.

Voor dit seizoen zijn er drie sprintkwalificaties gepland. Silverstone is de eerste, de andere twee zijn nog niet bekend. De Grote Prijzen van Italië (12 september) en Brazilië (7 november) zouden de belangrijkste kandidaten zijn.

"We hebben in de sport al jaren niet zo'n grote verandering in de opzet van de races gezien en ik waardeer de inspanningen van de Formule 1 en de internationale autosportfederatie FIA om het entertainment op de circuits te vergroten", aldus Pringle, die er kennelijk van uitgaat dat er in juli weer volop toeschouwers welkom zijn. "De tickets voor zondag zijn al bijna uitverkocht en nu dient de zaterdag zich aan als een geweldige kans voor de fans om een Formule 1-race te zien op Silverstone."

ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore