Onveilige verkeerssituatie

Zandvoort ruziet met provincie over uitweg van Formule 1-circuit

17 april 2021 21:45 Aangepast: 07 mei 2021 14:11

De gemeente Zandvoort en het provinciebestuur zijn lijnrecht tegenover elkaar komen te staan over een weg naar het Formule 1-circuit. Dat blijkt uit nog niet gepubliceerde correspondentie tussen de gemeente en het provinciebestuur. De partijen dreigen het voor de rechter te gaan uitvechten.

Het probleem zit bij de uitweg van het circuit van Zandvoort: vorig jaar gaf de gemeente toestemming om deze uitweg te veranderen, maar daar is de provincie het niet mee eens. Die vindt dat de gemeente te weinig veiligheidseisen heeft gesteld aan het gebruik van de weg.

De gemeente heeft toestemming gegeven om de weg 50 evenementdagen te gebruiken, dan mogen er per dag 550 voertuigen gebruik van maken. Volgens de gemeente kan dat veilig door verkeersregelaars in te zetten, maar de provincie ziet dat anders.

Miniatuurvoorbeeld
lees ook

Strandtenten Zandvoort vrezen niet te profiteren van Formule 1

Kruising

Volgens de provincie wordt er zo veel gebruik gemaakt van de weg, dat hij moet worden ingericht als een volwaardige kruising. Gevolgen: extra kosten voor de gemeente.

Halverwege vorig jaar was er overleg tussen gemeente en provincie om het geschil te beslechten. Maar omdat de gemeente niet wilde bewegen, liep dat vast. De gemeente wilde juist tegemoetkomen aan de wens van het circuit om de weg behalve voor de Grand Prix en de Jumbo Racedagen nog minstens zes keer te mogen gebruiken. 

Rechter

Daarom dreigt de provincie nu schriftelijk met een gang naar de rechter. De gemeente Zandvoort vindt dat ze de provincie 'grotendeels' tegemoet is gekomen. Als reddingsboei wijst de gemeente er nu op dat het circuit de weg alleen mag gebruiken als de gemeente instemt met een mobiliteits- en veiligheidsplan dat het circuit moet maken. "Hiermee is de verkeersveiligheid te allen tijde geborgd", schrijft de gemeente in een brief aan de provincie.

Uit de agenda van de Zandvoortse gemeenteraad die aanstaande dinsdag bijeenkomt, blijkt dat burgemeester en wethouders de correspondentie met de provincie alleen vertrouwelijk willen bespreken. Kringen rond het gemeentebestuur noemen het 'niet integer' dat de gemeente de bezwaren van de provincie geheim wil houden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ophef om 'cadeautjes' van gemeente Zandvoort aan circuit

Broeit

"Nu het openbaar is, wordt het voorstel wellicht weer van de agenda gehaald", zegt een ingewijde. Ook de VVD in Zandvoort zet vraagtekens bij de geheimhoudingsplannen van de gemeente. De partij vraagt zich af of de gemeente genoeg rekening heeft gehouden met het belang van transparantie en openbaarheid.

In Zandvoort broeit het al langer om de privileges die de gemeente het circuit gunt. Eerder al lieten lokale ondernemers weten ontstemd te zijn over de gang van zaken rond de Formule 1. Er zou voor hen te weinig te verdienen overblijven.  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van