GP

Team Hamilton snelste, straf voor teams Rosberg en Button

03 april 2021 15:57

X44, het Extreme E team van Lewis Hamilton heeft de kwalificatiesessies van vandaag als snelste afgesloten. Het duo Cristina Gutierrez en Sebastien Loeb reed foutloos en zonder te veel risico naar de top van de tijdenlijst. X44 heeft daarmee een goede uitgangspositie voor de race van morgen. Het team van Nico Rosberg, snelste in kwalificatie 1 kreeg in de tweede kwalificatie een straf net als het team van Jenson Button.

Jenson Button zal geen goed gevoel overhouden aan de tweede kwalificatie van de nieuwe serie Extreme E. De Formule 1-wereldkampioen van 2009 kreeg maar liefst drie minuten tijdstraf aan zijn broek, wegens te snel rijden en een stop die een halve seconde korter duurde dan vereist.

Het grootste deel van de straf komt vanwege te hard rijden in de switch zone, wat weer het gevolg was van een kapotte limiter. Dat komt het team op 2,5 minuut te staan. Bij de verplichte rijderswissel tussen Button en teamgenoot Mikaela Åhlin-Kottulinsky, die minimaal 45 seconden moet duren, vertrok de auto een halve seconde te vroeg. De organisatie geeft met deze straffen een duidelijk statement af.

X44 snelste, Sainz sterk

Een stuk beter gaat het bij het Spaanse duo Carlos Sainz en Laia Sanz. De beide rijders hebben al aardig wat Dakar-ervaring opgedaan, en dat komt goed van pas in de woestijn rondom Al-Ula in Saoedi-Arabië. Het duo verovert de tweede plek in de tweede kwalificatie.

De snelste tijd in de tweede sessie is er voor het duo Cristina Gutierrez en Sebastien Loeb, die in dienst rijden van Lewis Hamiltons team X44. Rosberg X Racing was in de ochtend sessie de snelste, maar kreeg net als het team van Button een straf. Hierdoor vielen ze terug naar de vijfde plek in de tweede kwalificatie.

In Extreme E worden de tijden van alle kwalificatierondes bij elkaar opgeteld. Overall is X44 het snelste, met Sainz en Sanz op de tweede stek. De top drie wordt gecompleteerd door Rosberg X Racing. De heftige tijdstraf van drie minuten voor JBXE kost uiteindelijk maar één plek, doordat drie van de negen teams niet alle kwalificatierondes hebben gereden.

Enorme schade Team Abt

Er waren vandaag ook de nodige problemen voor een paar teams. Het team van Ganassi had de hele dag problemen met de stuurbekrachtiging waardoor ze de tweede kwalificatie zelfs niet in actie konden komen. Of de problemen het gevolg zijn van de crash van Kyle Leduc in de shakedown is nog onduidelijk.

Groter waren de problemen voor het team van Abt. Na een goede ronde van Matthias Ekstrom in de eerste sessie gaf hij het stuur over aan Claudia Hurtgen. De Duitse was snel, maar maakte uiteindelijk een klein foutje met grote gevolgen. Door iets teveel overstuur hapte de auto in het zand en vloog meerdere keren over de kop. Hurtgen kon gelukkig ongedeerd uitstappen. Of Abt morgen kan starten is afhankelijk van de schade aan het chassis.  

Veloce trekt zich terug

Het was ook geen goede dag voor Veloce Racing. In de eerste kwalificatie rolde coureur Stephane Sarrazin de elektrische SUV, waarbij de rolkooi beschadigd raakte. Die schade kan niet worden hersteld, en het team is daardoor genoodzaakt zich terug te trekken voor de race van zondag. Er zullen daardoor niet negen, maar acht auto’s aan de start verschijnen. De volgende race staat voor eind mei op de planning. Veloce zal in Senegal met een nieuw chassis aan de start verschijnen.

Het raceprogramma is morgen vanaf 12.00 uur live te zien bij RTL 7 en op Videoland.

RTL GP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van