GP

Racen en aandacht voor het klimaat: Extreme E doet het

01 april 2021 20:43 Aangepast: 01 april 2021 20:46

In het paasweekend van 2021 begint een grensverleggende nieuwe raceklasse: Extreme E. Met elektrische SUV’s racen man-vrouw duo’s in extreme omstandigheden zoals de poolcirkel en de Amazone, waarmee zij aandacht willen vragen voor deze ernstig bedreigde natuurgebieden.

De races

Voor het eerste seizoen staan vijf races op de planning in zeer diverse gebieden. Het eerste evenement wordt gehouden in de woestijn rondom Al-Ula in Saoedi-Arabië. Die omgeving werd in januari nog aangedaan door de helden van de Dakar-rally. Het tweede evenement van Extreme E zal worden verreden in gebied waar de Dakar-deelnemers vroeger doorheen gingen: de streek rondom Lac Rose in het Afrikaanse Senegal.

 

Na twee races in de woestijn volgt een ronde in de bijtende kou van Groenland, waarna de oversteek wordt gemaakt naar Zuid-Amerika. Daar moeten de deelnemers de Braziliaanse Amazone overwinnen, waarna de finale zal worden gehouden op een gletsjer in het Argentijnse Tierra del Fuego. In alle gebieden maken de deelnemers gebruik van dezelfde elektrische auto met dezelfde banden, die dus tegen extreme omstandigheden bestand moeten zijn. De redenering van de organisatie is dat als elektrische voertuigen het in al die gebieden doen, ze het overal doen. Daarmee wil de organisatie de elektrische auto promoten voor dagelijks gebruik.

 

De auto

De elektrische auto waar de deelnemers mee gaan rijden is speciaal ontwikkeld voor Extreme E. De auto is gedoopt tot ODYSSEY 21, weegt 1650 kilo en heeft een vermogen van 400 kW, zo’n 550 pk. Daarmee kan de wagen de sprint van 0 tot 100 kilometer per uur afleggen in 4,5 seconden. Ook is de auto een kei in klimmen, want hellingen tot 130% kunnen zonder problemen overwonnen worden. Deze auto is voor alle deelnemers gelijk. Ook de gigantische banden zijn speciaal voor deze auto ontwikkeld.

 

De teams

Negen teams hebben zich ingeschreven voor het eerste seizoen van Extreme E. Voor elke auto is een duo ingeschreven dat bestaat uit een man en een vrouw, die elkaar afwisselen als coureur. Elke sessie bestaat uit twee races. De teams kiezen in het geheim wie er als eerste rijdt, maar zijn verplicht beide rijders evenveel tijd achter het stuur te geven.

 

Het raceweekend

Het raceweekend van Extreme E bestaat uit meerdere sessies, verspreid over twee dagen. De sessies op zaterdag 3 april zijn te zien op Videoland, de halve finales en finale zijn op zondag vanaf 12:00 te zien op Videoland en RTL 7.

 

 

RTL GP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van