24u van Daytona

Catsburg en Dontje winnen op Daytona, drama voor Van der Zande

31 januari 2021 21:51 Aangepast: 31 januari 2021 22:26

Wayne Taylor Racing heeft voor het derde jaar op rij de 24 uur van Daytona weten te winnen. Het team kon tijdens een zinderende ontknoping profiteren van een lekke band voor Renger van der Zande, die daardoor in het zicht van de haven een mogelijke zege in rook op zag gaan. Meer geluk was er voor landgenoten Nick Catsburg en Indy Dontje zij pakten de overwinning in respectievelijk de GTLM- en de GTD-klasse.

Van der Zande wist de afgelopen twee jaar nog met Wayne Taylor Racing te winnen op Daytona, maar desondanks werd het contract van de Nederlander aan het einde van het seizoen niet verlengd. De Amsterdammer vond uiteindelijk nieuw onderdak bij het grote Chip Ganassi Racing, dat dit jaar met een Cadillac terugkeert in het Amerikaanse IMSA-kampioenschap en dit weekend in de eerste race meteen mee wist te vechten om de overwinning.

Samen met voormalig Formule 1-coureur Kevin Magnussen – die dit weekend debuteerde in de lange-afstandsracerij – en IndyCar-kampioen Scott Dixon reed Van der Zande een foutloze race, waarin een lekke achterband zo’n drie uur voor het einde eigenlijk het enige smetje was. Van der Zande reed het gat naar de leiders echter weer dicht, waardoor hij in het laatste uur samen met Filipe Albuquerque – uitgerekend de coureur voor wie hij deze winter plaats moest maken bij WTR – mocht gaan vechten om de overwinning.

Lekke band

Na de laatste pitstops leek Van der Zande de snellere van de beide auto’s vooraan, totdat acht minuten voor het einde het noodlot toesloeg: opnieuw raakte de linker achterband van de Cadillac lek, waardoor de Nederlander de pits moest opzoeken en het bemachtigen van een derde Rolex op zijn buik kon schrijven.

Na het wegvallen van Van der Zande kon Albuquerque onbedreigd naar de zege rijden. Samen met teamgenoten Ricky Taylor, Alexander Rossi en Helio Castroneves bezorgde hij het team van Wayne Taylor Racing daarmee de derde zege op rij in de Rolex 24. Het markeerde de allereerste zege voor de Acura DPi. De ongelukkige Van der Zande moest genoegen nemen met een vijfde plaats.

Catsburg wint in GTLM

In tegenstelling tot Van der Zande kenden een aantal landgenoten meer geluk. Zo werd de race bij de GT’s gewonnen door Nick Catsburg na een dominant optreden van de beide Corvettes in de GTLM-klasse.

De beide C8.R’s reden vrijwel de hele race gezamenlijk aan kop in hun klasse, waarna ze in het laatste uur onderling mochten gaan uitmaken wie er met de zege aan de haal ging. Met een fraaie inhaalactie in de eerste bocht besliste Jordan Taylor de race uiteindelijk in het voordeel van de gele Corvette met startnummer 3.  De Amerikaan kwam uiteindelijk met een voorsprong van 3,5 seconde als eerste aan de finish om zo samen met Catsburg en derde rijder Antonio Garcia de zege te pakken. Laatstgenoemde ontbrak echter op het podium, nadat hij tijdens de race een positieve coronatest had teruggekregen en daardoor vroegtijdig moest afhaken.

Met de zege in de GTLM-klasse maakte Jordan Taylor het feestje van de familie Taylor compleet op Daytona, nadat zijn broer Ricky in dienst van het team van vader Wayne de overallzege had gepakt bij de DPi’s.

Dontje pakt GTD-zege

Ook in de GTD-klasse was er Nederlands succes: Indy Dontje wist zijn allereerste race in het IMSA-kampioenschap namelijk meteen winnend af te sluiten. Samen met teamgenoten Maro Engel, Philip Ellis en Russell Ward pakte Dontje met de #57 Mercedes-AMG GT3 Evo de zege namens HTP Winward. Aan de finish had Engel een voorsprong van 16 seconden op Raffaele Marciello, die er in de GTD-klasse een 1-2 van maakte namens Mercedes.

RTL GP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van