Dakar Rally

Coronel: 'In laatste kilometers meer meegemaakt dan in de hele Dakar'

16 januari 2021 16:34 Aangepast: 16 januari 2021 18:17

Elf etappes lang liep de Dakar Rally voor Tim en Coronel van een leien dakje, maar in de allerlaatste kilometers werd het toch nog even spannend voor de tweeling. In de laatste etappe liepen de broertjes tegen meerdere problemen aan met 'The Beast', maar werd de finish in Djedda wel gehaald.

Met de 4.0-versie van The Beast kenden Tim en Tom Coronel elf vrijwel vlekkeloze Dakar-etappes. Waar landgenoten Bernhard ten Brinke en Erik van Loon vroegtijdig de strijd moesten staken, wisten de broertjes als enig overgebleven Nederlanders in het autoklassement wel stand te houden. Na duizenden kilometers ploeteren door de woestijn was de eindstreep in Djedda in zicht, maar in de allerlaatste klassementsproef van 200 kilometer werden ze nog even flink op de proef gesteld.

"Het ging helemaal nergens over"

"We hebben in deze laatste 200 kilometer meer meegemaakt dan in de hele Dakar", verzuchtte Tom. "Het ging helemaal nergens over."

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook

In het kort: dit gebeurde er tijdens Etappe 12 van Dakar 2021

Twee keer zat The Beast vast in het zand, twee keer bleef het gaspedaal hangen en moesten Tim en Tom eruit om de kabel te repareren, één keer miste Tom een waypoint en moesten ze terug om dat af te vinken, en één keer reed Tim een lekke band. "We hebben een hele Dakar in één dag van 200 kilometer gepropt", vatte Tom samen.

Ondanks de problemen onderweg haalden de broertjes wel de finish en eindigden ze in het klassement op een 26e plaats, het beste resultaat tot dusver van de tweeling met The Beast. Voor Tim Coronel was het de vijftiende Dakar. Voor broer Tom de achtste.

Mega-Dakar

"Ik heb in acht Dakar niet zo weinig meegemaakt als nu", blikte Tim Coronel terug. "Het was een mega-Dakar: moeilijk, zwaar, zoals het hoort. Maar zonder technische problemen. We hebben twee keer door eigen schuld een lekke band gehad, doordat we te hard over de stenen reden. The Beast heeft zich voorbeeldig gehouden. Het enige wat er op aan te merken is, is de snelheid. We kunnen maximaal 160, met de wind mee. Dat zou zeker 180 moeten zijn, willen we meedoen in dit sterke veld tussen al die dikke auto's. Wij kunnen daarin mee, in dat veld, maar onze auto niet. Daar moeten we de komende tijd dus maar eens goed over na gaan denken."

Miniatuurvoorbeeld
Terugblik Etappe 12

Peterhansel boekt historische veertiende Dakar-zege

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van