Dakar Rally

Vader en zoon Van den Brink finishen Dakar Rally: 'Enorm trots'

16 januari 2021 14:44 Aangepast: 16 januari 2021 14:53
Vader en zoon Van den Brink met hun Dakar-medaille Beeld © Mammoet Rallysport

Het team van Mammoet Rallysport kan terugblikken op een bijzonder geslaagde editie van de Dakar Rally. Terwijl Martin van den Brink als beste Nederlander in het truckklassement op de achtste plek eindigde, zorgde zoon Mitchel met zijn eestte finish voor een 100% finish van het team uit Harskamp.

Martin van den Brink stond voor de dertiende keer aan de start van de rally en pakte in 2017 al twee etappezeges, maar heel wat tegenslag zorgde ervoor dat hij in het klassement nog nooit bij de beste tien eindigde. Dit jaar zat het eindelijk een keertje mee voor de Harskamper en eindigde hij na twaalf etappes als achtste bij de trucks, waarmee hij de enige Nederlander was in de top 10.

"Dit is een prachtig resultaat", aldus Van den Brink. "We zijn hier heel blij mee. Het is een beloning voor het hele team.

Pittige slotetappe

In de laatste etappe kreeg Van den Brink de achtste plek overigens niet cadeau: "Het was nog een zware laatste etappe. We kregen nog een paar pittige duinen en paden met stenen voorgeschoteld. In het tweede deel hebben we flink doorgereden en in de duinen ging het super. We vlogen er gewoon doorheen. Het doel was de top tien en ik ben dan ook enorm blij dat het gelukt is."

Miniatuurvoorbeeld
Terugblik Etappe 12

Sotnikov bezorgt Kamaz achttiende Dakar-zege bij de trucks

Zoon Mitchel eindigt debuut op 19e plek

Net als vader Martin bereikte ook zoon Mitchel het grote doel: het halen van de finish in Djedda. Na twee jaar als monteur in de cabine naast zijn vader te hebben gezeten, kroop de deze week pas 19 jaar geworden Harskamper tijdens Dakar 2021 voor het eerst zelf achter het stuur van een truck. Met zijn Volvo was hij uiteindelijk een van de slechts vier Nederlandse trucks die officieel werden opgenomen in het eindklassement. Hij voltooide de rally met een negentiende plek in de eindklassering.

"Ik ben enorm trots. Dit is echt gaaf," aldus de debutant, die aan de finish met open armen werd opgevangen door een apetrotse vader Martin: "Samen met Mitchel en zijn mannen op het podium. Dat was ons doel en dat is gelukt. Ik ben enorm trots."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van