Dakar Rally

Meeke en Rosegaar winnen slotetappe in Dakar Rally

15 januari 2021 17:25 Aangepast: 15 januari 2021 17:24

Kris Meeke en Wouter Rosegaar hebben vrijdag de laatste Dakar-etappe bij de SSV's op hun naam geschreven. Een loodzware Dakar voor het duo werd vrijdag beloond met een fraaie dagzege in de slotetappe naar Djedda.

Voormalig WRC-coureur Meeke maakte dit jaar zijn debuut in de Dakar met Rosegaar, de Nederlander die als navigator al dertien keer eerder deelnam aan de woestijnrally. Het duo kwam namens PH Sport uit in de zogenaamde T3-klasse, een klasse voor lichtgewicht prototype SSV-buggy's.

Ploeteren in de woestijn

Meeke en Rosegaar waren de snelsten in de proloog, maar in de daaropvolgende etappes werden zij regelmatig geplaagd door technische problemen. Het leidde tot nachtelijke avonturen in de woestijn en talloze kilometers aan de sleepkabel, maar het duo wist wel alle etappes uit te rijden.

De afgelopen dagen ging het steeds beter voor Rosegaar en Meeke en kwam het doel – een etappezege bij de SSV's – steeds dichterbij. Na een negende plek in de tiende etappe en een vijfde tijd in de voorlaatste etappe, ging Meeke er vrijdag in de laatste etappe nog een keer goed voor zitten. In de 200 kilometer lange slotproef stuurde de Noord-Ier zijn Zephyr als snelste langs de meetpunten, om uiteindelijk aan de finish ook de snelste eindtijd te noteren.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook

Dakar-deelnemer laat navigator achter in de woestijn na ruzie

In het algemeen klassement finishen Meeke en Rosegaar door alle problemen onderweg op ruim 85 uur achterstand van eindwinnaar Francesco Lopez, al zaten daar ook dik 64 uur aan straftijd bij. Kees Koolen en Jurgen van den Goorbergh scoren een knappe zesde plaats in de eindklassering. Debutanten Gert-Jan van der Valk en Branco de Lange haalden ook de eindstreep in Djedda, maar dan wel buiten mededinging in de Dakar Experience-klasse nadat zij door technische problemen niet aan de start verschenen van de zesde etappe.

"Een super ervaring rijker"

"P1 op Stage 12 en finish Dakar 2021", reageert een blije Rosegaar op zijn sociale media. "Niet (helemaal) het gehoopte resultaat, maar een super ervaring rijker. Met Kris in de auto was een geweldige ervaring! We hebben alle elementen die een Dakar heeft doorstaan, alle waypoints gehaald, alle kilometers gereden (ook wel een aantal op sleeptouw). Voor Kris zijn eerste Dakar, waarin hij heeft laten zien dat hij de Dakar spirit heeft. Voor mij een twaalfde Dakar-medaille en weer een boek vol verhalen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van