Dakar Rally

Sotnikov bezorgt Kamaz dominante Dakar-zege bij de trucks

15 januari 2021 14:01 Aangepast: 15 januari 2021 14:17

Kamaz heeft op overtuigende wijze de 43ste Dakar Rally gewonnen bij de trucks. Dmitry Sotnikov pakte met overmacht zijn eerste eindzege namens de Russische formatie.

Kamaz wist met name in de eerste week flink huis te houden in het truckklassement, waar de IVECO’s van Team De Rooy dit jaar de grote afwezige waren. Van de eerste vijf etappes wist Sotnikov er vier te winnen, waarna de Rus in de tweede week ook nog de snelste was in de marathonetappe.

Achttiende eindzege voor Kamaz

Mede dankzij het feit dat Sotnikov deze rally slechts één etappe buiten de top drie eindigde (in de elfde etappe werd hij vierde) had de Rus in het algemeen klassement al snel een voorsprong van drie kwartier te pakken. Die marge wist hij in de tweede week te consolideren, toen Kamaz de teugels iets liet vieren.

Doordat Kamaz het na de rustdag iets meer op safe besloot te rijden kon Martin Macik in de tweede week nog drie etappes op zijn naam schrijven. Na zijn dagzeges in etappes negen en tien, schreef de Tsjech vrijdag ook de slotetappe op zijn naam met de IVECO. Ook MAZ-rijder Siarhei Viazovich mocht een etappe op zijn naam schrijven deze rally. De overige etappes werden allemaal een prooi voor de Kamaz-rijders.

Hoewel het de achttiende keer is dat Kamaz de eindzege pakt bij de trucks, is het voor Sotnikov pas de eerste keer dat hij de Dakar Rally op zijn naam weet te schrijven. De 35-jarige Rus nam voor de achtste deel aan de rally en werd in 2017 en in 2019 al eens tweede in het truckklassement. Na twaalf etappes heeft hij een voorsprong van 39 minuten en 38 seconden op Kamaz-stalgenoot Anton Shibalov. Airat Mardeev maakt op ruim een uur achterstand het volledige Kamaz-podium compleet.

Macik 'best of the rest'

Achter de Russische armada werd Martin Macik ‘best of the rest’ op een vierde plek. De Tsjech kende eigenlijk maar één slechte dag, wat hem meteen de kans kostte om voor het podium te strijden. Ales Loprais werd in de voorlaatste etappe nog voorbijgestreefd door Macik, waardoor hij achter zijn stalgenoot genoegen moest nemen met de vijfde plaats.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook

Peterhansel schrijft historie met veertiende eindzege in Dakar Rally

Aliaksei Vishneuski eindigde de rally in de enig overgebleven MAZ op een zesde plek, voor de vierde Kamaz van titelverdediger Andrey Karginov, die aan het begin van de rally door technische problemen al een flinke achterstand opliep.

Van den Brink achtste

Beste Nederlander bij de trucks was Martin van den Brink, die na jaren van tegenslag eindelijk zijn eerste top 10-klassering in het eindklassement wist te bemachtigen. De Mammoet Rallysport-rijder reed een uitstekende rally met zijn nieuwe Renault-truck, die hij uiteindelijk af wist te sluiten op de achtste plaats. De Tatra’s van Ignacio Casale en Martin Soltys maakten de top tien compleet.

Pascal de Baar eindigde de rally eveneens in een Renault net buiten de top tien op de elfde plaats. William de Groot stuurde zijn DAF naar de veertiende plek. Mitchel van den Brink is de laatste officieel geklasseerde Nederlander in het eindklassement bij de trucks. Na twee eerdere deelnames als monteur in de truck bij vader Martin, kroop de 19-jarige Harskamper dit jaar voor het eerst zelf achter het stuur. Met zijn Volvo zorgde hij daarmee voor een 100%-finish voor het Mammoet Rallysport-team.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van