Dakar Rally

Peterhansel schrijft historie met veertiende eindzege in Dakar Rally

15 januari 2021 10:50 Aangepast: 15 januari 2021 11:05

Stéphane Peterhansel heeft voor een historische veertiende keer de Dakar Rally op zijn naam geschreven. Nadat de Fransman eerder al zes keer wist te winnen bij de motoren, stelde hij vrijdag samen met navigator Edouard Boulanger zijn achtste eindoverwinning bij de auto’s veilig.

Hoewel hij deze Dakar pas één etappe op zijn naam wist te schrijven, ging Peterhansel al sinds de tweede etappe aan de leiding in het autoklassement. Na de rustdag wist Monsieur Dakar zijn marge te vergroten, waardoor hij vrijdag met een comfortabele voorsprong van ruim vijftien minuten aan de slotetappe kon beginnen.

Sainz pakt slotetappe, Peterhansel de eindzege

In de 200 kilometer lange klassementsproef richting de finish in Djedda kwam de eerste plek van Peterhansel geen moment meer in gevaar. Hij wist zich nog wel te mengen in de strijd om de dagzege, maar die ging uiteindelijk naar MINI-stalgenoot Carlos Sainz, die vorig jaar de eindzege pakte. Nasser Al-Attiyah stuurde zijn Toyota als tweede over de finish, maar op 40 seconden van de Qatari kwam Peterhansel als derde aan de eindstreep en stelde hij daarmee de zege veilig.

In het eindklassement heeft Peterhansel na ruim 44 uur scheuren door de woestijn 14 minuten en 51 seconden voorsprong op Al-Attiyah, die daardoor voor het tweede jaar op rij genoegen moet nemen met de tweede plaats. De drievoudig Dakar-winnaar won dit jaar maar liefst vijf van de twaalf etappes, maar verloor te veel tijd door een groot aantal lekke banden. Titelverdediger Carlos Sainz eindigt de rally op meer dan een uur achterstand als derde.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook

Motorcoureur Benavides pakt eerste eindzege in Dakar Rally

Jakub Przygonski eindigt de rally bij de auto’s op een vierde plek. Nani Roma scoort een knappe vijfde plaats met de BRX Hunter, de gloednieuwe auto van Prodrive dat debuteerde in de Dakar Rally. Tim en Tom Coronel eindigen de rally met ‘The Beast’ op een keurige 25ste plek in het klassement.

Eerste Dakar-winnaar op drie continenten

De 55-jarige Peterhansel nam in 1988 al voor het eerst deel aan de Dakar Rally en heeft sindsdien alleen de editie van 1994 overgeslagen. In 1991, precies 30 jaar geleden, scoorde hij op de motor zijn eerste eindzege. Nadat hij zes keer op twee wielen de rally op zijn naam had geschreven maakte Peterhansel de overstap naar de auto’s. In 2004 won hij met Mitsubishi voor het eerst bij de auto’s en werd hij na de vorige week zondag overleden Hubert Auriol pas de tweede coureur die de rally zowel bij de motoren als bij de auto’s op zijn naam wist te schrijven.

Na drie zeges met Mitsubishi maakte Peterhansel in 2010 de overstap naar het Duitse X-raid, waarmee hij de rally in 2012 voor het eerst ook in Zuid-Amerika wist te winnen met een MINI. Een jaar later herhaalde hij die prestatie, om vervolgens in 2016 en 2017 met een Peugeot wederom te winnen. Na het vertrek van Peugeot keerde Peterhansel terug bij X-raid, waarmee hij dit jaar in Saudi-Arabië zijn veertiende eindzege wist te pakken. Daarmee is Peterhansel de eerste Dakar-deelnemer die de rally op drie verschillende continenten heeft weten te winnen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van