Dakar Rally

Motorcoureur Benavides pakt eerste eindzege in Dakar Rally

15 januari 2021 09:46 Aangepast: 15 januari 2021 20:01
Benavides viert de overwinning met zijn team

Honda-coureur Kevin Benavides heeft voor het eerst in zijn loopbaan de Dakar Rally op zijn naam geschreven. De Argentijn was de beste in het motorklassement tijdens de 43ste editie van de rally, waar stalgenoot Ricky Brabec vrijdag de laatste etappe op zijn naam wist te schrijven.

De Dakar-deelnemers kregen vrijdag nog een pittige twaalfde klassementsproef van 202 kilometer voor hun kiezen op weg naar de finish in Djedda. Sam Sunderland opende de dag en moest als de nummer twee in het klassement ruim vier minuten goed zien te maken op Benavides om het team van KTM nog de zege te bezorgen. In het eerste deel van de etappe verloor de Brit echter al flink wat tijd, terwijl de later vertrokken Benavides geen fouten maakte.

Honda opnieuw de grote winnaar

Ondanks zijn voorsprong reed Benavides absoluut niet op zeker, maar vocht hij samen met stalgenoot en titelverdediger Ricky Brabec nog om de etappezege. In 2 uur, 17 minuten en 2 seconden pakte Brabec de ritwinst, maar op twee minuten achterstand was het Benavides die met een tweede plek in de daguitslag zeker was van de eindzege.

Dankzij de zege van Benavides gaat de winst bij de motoren voor het tweede jaar op rij naar Honda. Vorig jaar wist Brabec al de hegemonie van KTM te doorbreken, dat de achttien edities daarvoor had weten te winnen. Op 4 minuten en 56 seconden van Benavides eindigt Brabec de rally dit jaar op een tweede plek. Sam Sunderland is op meer dan een kwartier achterstand de best geklasseerde KTM-rijder op een derde plek.

Gebroken neus

De 32-jarige Benavides maakte in 2016 zijn debuut in de Dakar Rally en rijdt sinds 2017 voor het fabrieksteam van Honda. In 2018 werd hij al eens tweede in het eindklassement. De Argentijn brak deze rally bij een val in de vijfde etappe zijn neus, maar dat belemmerde hem niet om in de tweede Dakar-week de klassementsleiding te pakken. Mede dankzij twee etappezeges pakte hij in de tiende etappe de leiding, die hij in de resterende twee etappes met succes wist te verdedigen.

Sanders beste debutant, drama voor Van Beveren

Achter Benavides, Brabec en Sunderland ging e vierde plek bij de motoren naar KTM-rijder Daniel Sanders, die daarmee na een ijzersterke rally de beste debutant is. De Amerikaan Skyler Howes is de beste niet-fabrieksrijder op een vijfde plek. Hij reed zijn derde Dakar voor het Nederlandse BAS Dakar Team.

\Lorenzo Santolino finisht de rally op een Sherco als zesde, voor Pablo Quintanilla, Stefan Svitko en Martin Michek. Matthias Walkner schoof op de laatste dag nog de top tien binnen. De Oostenrijker profiteerde van technische problemen voor Adrien van Beveren, die op de laatste dag de handdoek in de ring moest gooien. De Fransman was de laatst overgebleven fabrieksrijder van Yamaha, nadat eerder ook zijn vier teamgenoten al waren uitgevallen.

Spierings beste Nederlander

De beste Nederlander in het eindklassement is voor het derde jaar op rij Paul Spierings. De Brabander finishte zijn derde Dakar op een 26e plaats. Ook Olaf Harmsen haalde de eindstreep in Djedda. In zijn tweede Dakar-deelname wist de motorcoureur uit Den Bosch daarmee voor het eerst de zwaarste rally ter wereld uit te rijden.  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van