Dakar Rally

Spanning om te snijden in motorklassement na val en opgave Cornejo

13 januari 2021 12:11 Aangepast: 13 januari 2021 12:38

Met nog twee etappes te gaan ligt de strijd om de Dakar-eindzege bij de motoren weer helemaal open. De spanning vooraan is om te snijden na een dominante etappezege van Ricky Brabec en een valpartij van Jose Cornejo.

Cornejo begon de tiende etappe naar Al Ula als klassementsleider en wist deze ook lang met verve te verdedigen. Na 252 kilometer ging het echter mis voor de Chileen: de Honda-rijder kwam ten val, maar stapte wel weer op om de resterende 90 kilometer van de klassementsproef uit te rijden.

Aan de finish had Cornejo 17 minuten achterstand opgelopen, maar daar moest de Chileen alsnog de handdoek in de ring gooien: de Honda-rijder voelde zich toch niet helemaal goed na zijn val en werd ter controle afgevoerd naar het ziekenhuis, waarmee voor hem de droom van een eerste Dakar-zege uiteen spatte.

Brabec wint, Benavides leidt

Door de valpartij van Cornejo ligt de strijd om de eindzege bij de motoren weer helemaal open. Titelverdediger Ricky Brabec kende een teleurstellende eerste Dakar-week, maar na de rustdag heeft de Amerikaan zijn achterstand van 20 minuten helemaal weggepoetst. De Honda-rijder domineerde de tiende etappe en had aan de finish +3m15s voorsprong op stalgenoot Joan Barreda, die de etappe als tweede eindigde. Kevin Benavides moest de etappe openen en gaf uiteindelijk vijf minuten toe op zijn stalgenoot. In het algemeen klassement heeft Benavides door de val van Cornejo wel de leiding overgenomen, maar met nog twee etappes te gaan is het verschil met Brabec slechts 51 seconden.

Beste KTM-rijder woensdag was Skyler Howes van het Nederlandse BAS Dakar Team. Daarachter volgden fabrieksrijders Mattias Walkner en Daniel Sanders, gevolgd door de enig overgebleven fabrieks-Yamaha van Adrien van Beveren.

Sunderland beste KTM

Sam Sunderland verloor ruim 12 minuten en moest genoegen nemen met een achtste plek. In het algemeen klassement is hij wel nog de best geklasseerde KTM-rijder. De Brit staat derde op +10m36s van Benavides. Joan Barreda is op een kwartier achterstand de derde Honda in de top vier. Skyler Howes staat in zijn tweede Dakar-deelname knap vijfde.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van