Dakar Rally

De Rooy in 2022 met oude én nieuwe trucks terug in Dakar Rally

12 januari 2021 22:45 Aangepast: 12 januari 2021 22:56
De DAF Dubbelkop waarmee Jan de Rooy in 1984 de Dakar Rally reed Beeld © Team De Rooy

Team De Rooy wil volgend jaar terugkeren in de Dakar Rally. Terwijl Dakar 2021 nog volop bezig is, worden er bij het Brabantse team nu al plannen gesmeed voor een deelname aan de editie van volgend jaar.

Team De Rooy is deze maand een grote afwezige in de Dakar-editie van 2021, maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan bij teambaas Gerard de Rooy: "Na een jaar afwezigheid is de drang om sterker dan ooit terug te keren alleen maar groter geworden", aldus De Rooy, die de rally net als zijn vader Jan wist te winnen bij de trucks.

Nieuwe truck in ontwikkeling

Het plan is om in Dakar 2022 drie of vier trucks in te zetten en eventueel service te verlenen aan teams die ook met een IVECO rijden. De afgelopen maanden is er hard gewerkt aan de ontwikkeling en bouw van een nieuwe truck. De bedoeling is om twee van deze trucks klaar te hebben voor tests in het voorjaar. Waar en wanneer die tests zullen zijn is vanwege de corona-pandemie moeilijk te zeggen.

"Het streven is om in mei in Marokko te testen, maar of dat mogelijk is, is de vraag," legt De Rooy uit. "De Morocco Desert Challenge is ook net verplaatst naar september. Als Marokko niet haalbaar is, kunnen we terugvallen op locaties in Europa. Tijdens die test gaan we ook een paar dagen inplannen voor geïnteresseerde rijders, die een keer willen rijden onder de juiste omstandigheden, met begeleiding en ondersteuning vanuit Team De Rooy."

Iconische DAF-trucks terug in Dakar

Team De Rooy is niet van plan om alleen met een paar IVECO's af te reizen naar Saudi-Arabië. Het team is ook erg gecharmeerd van de Dakar Classic, een nieuw initiatief van organisator ASO voor klassieke rallyauto's. De Dakar Classic maakt dit jaar voor het eerst deel uit van de rally. Deelnemers maken gebruik van hetzelfde bivak als de reguliere Dakar-deelnemers, maar rijden vooral voor het avontuur parallel aan de wedstrijdproeven aparte etappes van zo'n 250 kilometer.

"We zijn van plan om twee De Rooy-DAF's uit de jaren tachtig in te zetten, waarmee mijn vader heeft gereden: de dubbelkop uit 1984 en de Bull uit 1985", vervolgt Gerard de Rooy. "De trucks zullen vanwege de veiligheid een aantal kleine aanpassingen ondergaan, maar zullen verder volledig origineel zijn en zullen worden onderhouden door een separaat team van De Rooy. In de komende tijd gaan we in overleg met de organisatie om meer details te bespreken."

De Bull [Dakar 1985) De Bull [Dakar 1985)

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van