Dakar Rally

Van den Brink geniet: 'Vijftig kilometer lopen stoeien met De Baar'

09 januari 2021 16:59 Aangepast: 09 januari 2021 17:12
Beeld © Mammoet Rallysport

Mammoet Rallysport heeft met beide trucks de eerste week van de Dakar Rally af weten te ronden. Mitchel van den Brink beleefde vrijdag een zware zesde etappe, maar vader Martin genoot en klom als beste Nederlander naar de zevende plek in het klassement.

De etappe tussen Al Qaisumah en Ha'il was een zware beproeving door de duinen. De rijders en het materiaal werden vlak voor de rustdag nog een keer flink op de proef gesteld: "Het was zwaar, maar ook erg mooi", blikt Martin van den Brink terug. "De proef bestond alleen maar uit zand en duinen. We hebben ons kostelijk vermaakt en erg genoten."

Gevecht met de Riwald-trucks

Van den Brink moest achter de beide trucks van het Riwald-team starten, maar het gat naar landgenoten Pascal de Baar en Gert Huzink werd al snel dichtgereden: "We reden snel naar Pascal toe. Toen hij ons zag gaf hij iets meer gas en dat leverde een mooi gevecht op. Zeker vijftig kilometer hebben we met De Baar lopen stoeien. Daarna zijn we ze gepasseerd en kwamen we bij Gert Huzink. Ook die Renault hebben we vervolgens achter ons kunnen laten. Ja, dat was genieten.''

Uiteindelijk kwam Van den Brink als achtste aan de finish en profiteerde hij van een moeizame dag voor de Tatra-rijders. Stalgenoten Martin Soltys en Ignacio Casale verloren namelijk flink wat tijd, waardoor Van den Brink in het algemeen klassement naar de zevende plek wist te klimmen.

"We rijden op 85 procent van onze mogelijkheden"

,,Wij zijn bijzonder tevreden. We rijden op ongeveer 85% van onze mogelijkheden. Als we mee willen doen om de winst moet dat 100% zijn, maar dan weten we zeker dat we het nodige kapot rijden. Dat is in het verleden wel gebleken. Nu hebben we bijvoorbeeld nog geen lekke banden gehad en de truck is ook technisch nog prima in orde. We rijden al een paar dagen met dezelfde banden. In het verleden had ik vaak al vijf of zes keer een band moeten verwisselen. Natuurlijk moet je ook een beetje geluk hebben. Dat hoort bij het spel. We gaan dit strijdplan echter ook volgende week nog hanteren. Wie weet wat we later in de week nog een keer kunnen proberen. Maar voorlopig zijn we met onze huidige prestaties dik- en dik tevreden.''

Zware etappe voor Mitchel van den Brink

Mitchel van den Brink kende vrijdag een minder goede etappe. Hij kwam na twaalf kilometer al stil te staan met een kapotte stuurpomp in de Volvo. Na een lange reparatie kon hij samen met teamgenoten Richard Mouw en Wilfred Schuurman zijn weg vervolgen, maar daardoor moest hij wel het merendeel van de etappe in het donker afleggen. Desondanks haalde de Dakar-debutant wel opnieuw de finish en kon hij zaterdag gaan genieten van een welverdiende rustdag.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van