Dakar Rally

Ten Brinke crasht, Al-Attiyah wint derde etappe

05 januari 2021 14:14 Aangepast: 05 januari 2021 14:22
De gecrashte Toyota van Ten Brinke Beeld © RTL GP

Nasser Al-Attiyah heeft de derde Dakar-etappe bij de auto’s op zijn naam geschreven. De Toyota-rijder halveerde dinsdag zijn achterstand op klassementsleider Stephane Peterhansel, terwijl het vlak voor de finish mis ging voor Bernhard ten Brinke.

Na zijn etappezege op maandag moest Al-Attiyah dinsdag de etappe openen bij de auto’s. De Toyota-rijder moest aanvankelijk wat terrein prijsgeven, maar knokte zich gaandeweg de etappe terug om vanaf het vierde meetpunt de snelste tussentijden te noteren. Vanaf dat moment maakte de drievoudig Dakar-winnaar geen fout meer en tikte hij na 403 kilometer als snelste aan bij de finish.

Sainz en Peterhansel verliezen tijd

In tegenstelling tot Al-Attiyah bleven zijn voornaamste concurrenten om de eindzege niet uit te problemen. Zo verloor Stephane Peterhansel vier minuten na een lekke band vroeg in de etappe en reed Carlos Sainz verkeerd met de MINI, wat de Spaanse titelverdediger een half uur tijdverlies opleverde aan de finish.

Ook Yazeed Al Rajhi verloor veel tijd: de Saudi werd vorig jaar vierde in het eindklassement en streed vandaag mee om de etappezege, maar moest aan de finish anderhalf uur toegeven op winnaar Al-Attiyah.

Ten Brinke slaat over de kop

Ook Bernhard ten Brinke meldde zich dinsdag in de strijd vooraan, maar zo’n 40 kilometer voor de finish ging het mis voor de Toyota-rijder. In het zicht van de haven sloeg de Hilux over de kop en liep de auto veel schade op. Ten Brinke en Colsoul konden ongedeerd uitstappen, maar moeten vrezen voor een vroegtijdig einde van de rally.

Beter ging het dinsdag voor landgenoot Erik van Loon, die na twee teleurstellende etappes in de derde klassementsproef foutloos bleef en als veertiende eindigde. De gebroeders Coronel kwamen met The Beast als 33e aan de finish.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van