Formule 1

Grosjean blikt terug: 'Ik heb de dood in de ogen gekeken'

01 december 2020 14:48 Aangepast: 01 december 2020 15:34

Romain Grosjean heeft voor het eerst teruggeblikt op zijn vreselijke crash aan het begin van de Grand Prix van Bahrein afgelopen zondag. De Fransman vocht 28 seconden voor zijn leven in een helse vlammenzee, maar wist met zijn gezin en Niki Lauda in zijn gedachten te ontsnappen.

Grosjean vloog zondag aan het begin van de race met een klap van 53G in de vangrails, waarna zijn auto in tweeën brak en vlam vatte. Na een halve minuut in de vlammenzee wist de Haas-coureur zich na drie pogingen te bevrijden uit de cockpit en werd hij door Formule 1-arts Ian Roberts over de vangrail getrokken.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook

F1-arts helpt Grosjean uit vuurzee: 'Zijn vizier was gesmolten'

"Het kon niet zo zijn dat het zo zou eindigen"

"Ik weet niet of je van een wonder kunt spreken, maar in mijn geval kun je wel zeggen dat het nog niet mijn tijd was", vertelt Grosjean in een interview met LCI en TF1, waarin hij voor het eerst terugblikt op het ongeval. "Ik zag mijn vizier oranje kleuren van de vlammen aan de linkerzijde van mijn auto. Van alles schoot door mijn hoofd. Ik dacht aan Niki Lauda en dat het niet kon zijn dat het zo zou eindigen, niet nu. Zo zou ik mijn verhaal in de Formule 1 niet af gaan sluiten."

Niki Lauda

Drievoudig Formule 1-kampioen Niki Lauda belandde zelf in 1976 ook in een vlammenzee na een crash tijdens de Duitse Grand Prix. De Oostenrijker liep ernstige brandwonden en schade aan zijn longen op, maar overleefde en keerde later dat seizoen weer terug in de Formule 1. Grosjean hield 'slechts' brandwonden aan zijn handen over aan de vuurzee.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook

Grosjean langer in ziekenhuis, wil starten in Abu Dhabi

Bevrijd na drie pogingen

Naast de gedachte aan Lauda moest Grosjean ook vooral aan zijn eigen gezin denken: 'Ik dacht aan mijn kinderen. Ik moest eruit komen voor mijn kinderen, dus ik stak mijn handen in het vuur en voelde het chassis branden. Ik zat 28 seconden in de vlammen, maar het leek veel langer te duren omdat het drie pogingen kostte voordat ik uit de cockpit wist te kruipen. Om daaruit te klimmen moest ik eerst mijn gordels losmaken. Het stuurwiel zat er al niet meer in, ik denk dat dat na de impact weg was gevlogen. Toen ik eruit klom voelde ik iemand aan mijn pak trekken. Toen wist ik dat ik veilig was."

Grosjean zegt dat zijn ervaringen 'zelfs in Hollywood' niet te beschrijven zijn en dat hij waarschijnlijk professionele hulp zal moeten inschakelen om de ervaring achter zich te kunnen laten.

"Ik was vooral bang voor mijn geliefden. Voor mijn kinderen in de eerste plaats, maar ook voor mijn vader en mijn moeder. Ik was niet echt bang voor mezelf. Ik denk dat er wel professionele hulp aan te pas moet komen want ik keek de dood echt in de ogen. Dit was de grootste crash van mijn leven."

'Magische krachten'

Grosjean is dankbaar voor de vele steunbetuigingen die hij heeft ontvangen na de crash, ook van zijn eigen kinderen. "Mijn jongste, Simon van vijf, denkt dat ik magische krachten heb en dat een magisch liefdesschild mij beschermde. Hij heeft ook een tekening gemaakt voor 'de pijn aan mijn handen'. Mijn oudste, Sacha van zeven, is wel iets rationeler. Hij probeert het vooral te begrijpen.

Grosjean zal komend weekend tijdens de tweede race in Bahrein vervangen worden door Pietro Fittipaldi, maar de Fransman hoopt een week later in Abu Dhabi wel te kunnen starten in de laatste race van het seizoen, wat vermoedelijk ook Grosjeans laatste race in de Formule 1 wordt: "Ik ben blij dat ik nog leef, maar als het kan wil ik in Abu Dhabi ook weer terugkeren achter het stuur. Ik wil mijn Formule 1-avontuur op een andere manier afsluiten."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van