Formule 1

Nikita Mazepin in 2021 in de Formule 1 met Haas

01 december 2020 09:10 Aangepast: 01 december 2020 12:41

Nikita Mazepin zal volgend jaar debuteren in de Formule 1. De 21-jarige Rus is vanochtend officieel bevestigd voor volgend seizoen door het team van Haas.

Haas besloot eerder dit jaar een geheel nieuwe weg in te slaan in 2021 en het contract van Romain Grosjean en Kevin Magnussen niet te verlengen. Formule 2-rijders Mazepin en Mick Schumacher werden vervolgens al snel gelinkt aan de Amerikaanse renstal als potentiële vervangers in 2021.

Dinsdagochtend bevestigde het team van Haas dat Mazepin volgend jaar in ieder geval zal uitkomen voor het team. De Rus heeft een ‘meerjarig contract’ getekend bij het team en debuteert daarmee in de Formule 1.

Droom gaat in vervulling

Met nog één raceweekend te gaan staat Mazepin momenteel derde in het Formule 2-kampioenschap, achter Ferrari-talenten Schumacher en Callum Ilott. In 2018 werd hij tweede in het GP3-kampioenschap. Hij testte eerder al in de Formule 1 voor de teams van Force India en Mercedes.

“Een levenslange droom gaat in vervulling,” aldus de Rus. “Ik waardoor het vertrouwen van Gene Haas, Günther Steiner en het hele teams. Ze geven een jonge coureur een kans en daar ben ik ze dankbaar voor.”

Zoon van multimiljardair

Mazepin neemt met zijn debuut ook een flink aantal miljoenen mee naar het team van Haas. De Rus de is zoon van multimiljardair Dmitry Mazepin, de eigenaar van chemieconcern Uralkali die eerder al het F1-team van Force India probeerde over te nemen. De renstal werd uiteindelijk echter verkocht aan een groep Canadese investeerders onder aanvoering van Lawrence Stroll. Mazepin was het daar niet mee eens en spande naar aanleiding van het overnameproces een rechtszaak aan, die nog altijd niet is afgerond.

De 21-jarige Mazepin wordt volgend jaar de vierde Rus in de Formule 1, na Vitaly Petrov, Sergey Sirotkin en  Daniil Kvyat. Laatstgenoemde rijdt momenteel nog voor het team van AlphaTauri, maar keert daar in 2021 waarschijnlijk niet meer terug.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van