Formule 1

Fittipaldi vervangt Grosjean komend weekend bij Haas

30 november 2020 14:12 Aangepast: 01 december 2020 10:07

Pietro Fittipaldi zal komend zijn debuut maken in de Formule 1. De Braziliaan stapt tijdens de tweede Formule 1-race in Bahrein in bij het team van Haas, waar hij de zondag gecrashte Romain Grosjean zal vervangen.

Grosjean crashte zondag aan het begin van de Grand Prix van Bahrein op hoge snelheid in de vangrails, wat leidde tot een enorme vuurzee. De Fransman hield 'slechts' lichte brandwonden aan zijn handen over aan de crash, maar zal komend weekend niet instappen tijdens de tweede race op het circuit van Sakhir.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook

Grosjean maakt het goed, maar blijft nachtje in ziekenhuis

"Nadat we hadden besloten dat het beter was voor Romain om op zijn minst één race over te slaan, was het een vrij eenvoudige keuze om Pietro op te roepen als vervanger", aldus Haas-teambaas Günther Steiner.

Debuut

De 24-jarige Fiitpaldi maakt met zijn invalbeurt zijn debuut in de Formule 1 en zorgt daarmee tevens voor een unicum: de Braziliaan is namelijk de kleinzoon van tweevoudig Formule 1-kampioen Emerson Fittipaldi, waarmee hij de allereerste kleinzoon van een oud-Formule 1-coureur wordt die zal deelnemen aan een officiële Grand Prix die meetelt voor het wereldkampioenschap. De jonge Braziliaan was al langer als test- en reserverijder in dienst bij het team van Haas.

"Pietro zal de VF-20 gaan besturen en is ook al bekend met het team, aangezien hij hier al twee seizoenen rondloopt", vervolgt Steiner. "Het is de juiste beslissing en een mooie kans voor hem. Hij is geduldig geweest en was altijd voorbereid op deze kans, die nu is gekomen. Daarom willen we hem in de auto hebben. Ik weet zeker dat hij het goed zal doen. Het is een enorme uitdaging om zo last-minute opgeroepen te worden, maar zoals ik al zei is dit de juiste keuze."

Fittipaldi wist in 2017 kampioen te worden in de Formula V8 3.5 World Series en kwam daarna onder andere uit in het FIA World Endurance Championship, de IndyCar Series en de DTM.

Dankbaar

"Ik ben allereerst vooral blij dat Romain veilig en gezond is," aldus Fittipaldi. "We zijn allemaal ontzettend blij dat zijn verwondingen meevallen na zo'n enorme crash. Natuurlijk is dit geen ideale situatie voor mijn eerste Formule 1-race, maar ik ben Gene Haas en Günther Steiner extreem dankbaar voor hun vertrouwen in mij."

"Ik ben veel met het team geweest dit seizoen, zowel op het circuit als in de fabriek in de simulator. Ik ken de procedures van het team tijdens een Grand Prix-weekend. Ik ga alles geven dit weekend en kijk nu al uit naar de eerste vrije training vrijdag."

Naast zijn grootvader Emerson, reden ook zijn familieleden Wilson en Christian Fittipaldi al eerder in de Formule 1.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van