Formule 1

F1-arts helpt Grosjean uit vuurzee: 'Zijn vizier was gesmolten'

30 november 2020 07:30 Aangepast: 30 november 2020 08:52
F1-arts Ian Roberts schiet Grosjean te hulp

Formule 1-arts Ian Roberts en Medical Car-bestuurder Alan van der Merwe wisten zondag niet wat ze zagen toen ze als een van de eersten arriveerden op de plek waar Romain Grosjean aan het begin van de Grand Prix van Bahrein was gecrasht. Het bizarre ongeval leidde tot een enorme vlammenzee, maar de Fransman hield er wonder boven wonder slechts lichte brandwonden aan over.

Roberts en Van der Merwe nemen aan het begin van een Formule 1-race met hun zilvergrijze Mercedes-AMG steevast plaats aan de achterkant van de grid, om vervolgens in de eerste ronde achter het hele veld aan te rijden. Zo kan het duo snel op de plaats van een ongeval zijn mocht het in de eerste ronde misgaan.

Doorgaans kan de Medical Car na de openingsronde weer geparkeerd worden in de pits, maar zondag in Bahrein liep het anders: bij het uitkomen van de derde bocht ging het helemaal mis voor Grosjean, die met zijn Haas de vangrails doorboorde en vervolgens middenin een vlammenzee belandde. Van der Merwe en Roberts waren als een van de eersten ter plaatse en zagen hoe Grosjean na een halve minuut uit de vlammenzee wist te ontsnappen.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook

F1-coureur Grosjean ontsnapt aan vlammenzee na horrorcrash

Bizarre situatie

"Er was een enorme vuurzee toen wij er arriveerden. Het was een heel bizarre situatie waar je een halve auto in de verkeerde richting zag staan, terwijl er aan de andere kant van de vangrail een enorme brand heerste", vertelde Roberts na afloop voor de camera's van Sky F1. "Toen zag ik aan de rechterkant Romain omhoog klimmen."

Roberts twijfelde geen moment en schoot samen met een marshal – die vanaf de overkant van de baan naar de plek van het ongeval was gerend – meteen in actie: "We moesten een manier vinden om bij hem zien te komen. Die marshal wist met de brandblusser de vlammen net ver genoeg weg te duwen zodat Romain op de vangrails kon klimmen en ik hem vast kon grijpen om hem over de vangrails te trekken."

"Seconde leek wel een eeuwigheid te duren"

Op hetzelfde moment was Van der Merwe druk in de weer om uit de kofferbak van de Medical Car een tweede brandblusser erbij te pakken. Ook de Zuid-Afrikaan wist aanvankelijk niet was hij meemaakte: "Ik heb nog nooit zo'n enorme vlammenzee gezien. In mijn twaalf jaar als bestuurder van de Medical Car heb ik nog nooit zoiets meegemaakt. Het duurde even om te verwerken wat er allemaal gebeurde. Ik weet zeker dat het maar een seconde ofzo duurde, maar het leek wel een eeuwigheid. Toen zag ik Romain op eigen kracht uit de auto klimmen. Dat was echt ongelofelijk."

(Tekst gaat verder onder de video)

Brandwonden

Grosjean had met een immense klap van de vangrails doorboord, maar hield uiteindelijk slechts brandwonden aan zijn handen en enkels over aan de horrorcrash: "Ik vertelde hem dat hij moest gaan zitten," vervolgt Roberts, die al snel tot de conclusie kwam dat de verwondingen meevielen. "Hij stond natuurlijk enorm te trillen. Zijn vizier was volledig zwartgeblakerd, gesmolten zelfs. Ik wist zijn helm af te nemen om te checken of alles in orde was. Dan kijk je naar dingen als brandwonden, of hij rook heeft ingeademd, problemen heeft met zijn luchtwegen of dat er vlammen in zijn helm terecht zijn gekomen. We waren echter best blij met hoe we hem aantroffen met het oog op eventuele levensbedreigende verwondingen."

"Hij had wat pijn aan zijn voeten en handen. We wisten op dat moment dat het veilig genoeg was om hem naar de auto te brengen en hem iets te geven tegen de brandwonden, om hem daarna met de ambulance te verplaatsen naar het medical centre."

Vanaf het medical centre werd Grosjean overgebracht naar het ziekenhuis, waar hij een nachtje ter observatie moest blijven maar zelf middels een videoboodschap liet weten dat hij het verder goed maakt.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook

Grosjean maakt het goed, maar blijft nachtje in ziekenhuis

Voorbereiding en veiligheidssystemen bewijzen hun dienst

"Een hoop kwam ook aan op de voorbereiding," aldus Van der Merwe. "Zeker wanneer je bij zoiets als dit uitkomt, wat we nog niet eerder hadden meegemaakt. Een hoop komt aan op een goede voorbereiding en het bespreken van diverse scenario's, maar dit was bizar. Als je een halve auto ziet staan en een enorme vlammenzee ziet. Je hebt dan maar een paar seconden de tijd. Voorbereiding helpt je dan maar voor een deel op weg. De rest komt aan op instinct en snel handelen."

"Het laat ook zien dat alle systemen die we ontwikkeld hebben goed werken. De Halo, de vangrails, de gordels. Alles werkte zoals het moest. Zonder een van die dingen had het heel anders kunnen aflopen."

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook

Brawn: 'Halo heeft het leven van Grosjean gered'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van