Formule 1

Brawn: 'Halo heeft het leven van Grosjean gered'

29 november 2020 19:43 Aangepast: 29 november 2020 20:23
Rechts de cockpit waarmee Grosjean door de vangrails is gevlogen, links de achterkant van de Haas

De Formule 1 wil een grondig onderzoek naar het ongeluk van Haas-coureur Romain Grosjean tijdens de Grote Prijs van Bahrein. Volgens sportief directeur Ross Brawn, heeft de halo, de veiligheidsbeugel bovenop de cockpit, zondag het leven van Grosjean gered.

De Fransman crashte vlak na de start hard in de vangrail, waarbij zijn wagen in tweeën brak en in brand vloog. De coureur wist zichzelf ondanks de enorme vlammenzee te bevrijden en kwam er gezien de gevolgen goed vanaf, met voornamelijk lichte brandwonden aan zijn handen.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook

F1-coureur Grosjean ontsnapt aan vlammenzee na horrorcrash

"Het vuur was zorgwekkend, maar ook de breuk in de vangrail. Hetgeen dat ons erdoor heeft gesleept was de veiligheid van de wagen", zei Brawn. "Vangrails die openbreken was een klassiek probleem meerdere jaren geleden. Het lijdt geen twijfel dat de halo het leven van Grosjean heeft gered.'

Brawn refereerde er nog eens aan dat er aanvankelijk scepsis was over de invoering van de halo. "Er was controverse, maar er kan nu geen twijfel meer over bestaan. Een diepe buiging voor diegenen die de introductie ervan hebben doorgedrukt."

Veiligheid blijft hoogste prioriteit

Ook voorzitter Jean Todt van de internationale autosportfederatie FIA was opgelucht dat Grosjean relatief ongeschonden uit de crash was gekomen. "Dank aan dr. Ian Roberts en de teams van de FIA voor hun moedig en efficiënt ingrijpen. We hebben altijd veiligheid bovenaan onze prioriteiten staan en zullen dat blijven doen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore