IndyCar

Van Kalmthout blikt terug: ‘Ben dit jaar een man geworden’

27 november 2020 18:44 Aangepast: 27 november 2020 18:56

Rinus van Kalmthout blikt samen met Allard Kalff terug op zijn allereerste seizoen in de IndyCar Series. Het jaar begon stroef met twee crashes in Texas, maar met zijn eerste pole-position en podiumfinish beleefde de coureur uit Hoofddorp ook voldoende hoogtepunten in 2020.

Door de coronacrisis werd het IndyCar-debuut van Van Kalmthout dit jaar met een paar maanden uitgesteld, maar begin juni barstte het geweld alsnog los op de Texas Motor Speedway. Voor Van Kalmthout begon het seizoen echter met een valse start: twee crashes zorgden ervoor dat zijn eerste race al snel tot een vroegtijdig einde kwam.

“Ik legde me te veel druk op,” blikt Van Kalmthout terug. “Ik was iets te eager en denk ook iets te jong in mijn hoofd qua denken.” De hele voorbereiding – die voor een groot deel in het teken stond van de coronamaatregelen en het reizen naar Amerika hielp echter ook niet mee: ‘Ik was twee weken in Mexico geweest en heb alleen maar gedacht aan Amerika binnenkomen, niet aan racen. Mijn focus stond dus gewoon de verkeerde kant op, maar ik heb wel heel veel geleerd van die race.”

Volwassen worden

Vanwege de pandemie moest Van Kalmthout het vertrouwde warme nest in Hoofddorp inruilen voor een jaar in Amerika, waar hij op eigen benen leerde staan: “Ik denk dat ik van een kind een man ben geworden. Ik leefde samen met mijn trainer en was dus niet helemaal alleen, maar hij is een ex-militair dus als mijn bed niet strak was opgemaakt kreeg ik problemen,” lacht ‘Veekay’.

"Het is net schaken met 380 kilometer per uur"

Bekijk hieronder het volledige gesprek met Van Kalmthout, waarin hij ook uitgebreid terugblikt op zijn allereerste deelname aan de Indianapolis 500, wat door de coureur ook wel omschreven wordt als ‘schaken met 380 kilometer per uur’. Ook kijkt hij terug op zijn allereerste pole-position, zijn prachtige inhaalacties en blikt hij vooruit op 2021, wanneer hij opnieuw voor Ed Carpenter Racing uit zal komen in de Amerikaanse raceklasse.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van