Dakar Rally

Met deze auto rijden Loeb en Roma de Dakar Rally

20 november 2020 15:48 Aangepast: 20 november 2020 15:57
De BRX T1 in actie tijdens de shakedown Beeld © Prodrive

Prodrive heeft meer foto's vrijgegeven van de BRX T1: de gloednieuwe bolide waarmee Sebastien Loeb en Nani Roma in januari gaan deelnemen aan de Dakar Rally.

Prodrive zal in januari voor het eerst met een geheel zelf ontwikkelde auto gaan deelnemen aan de Dakar Rally. Onder de naam Bahrain Raid Xtreme verschijnt de Britse fabrikant aan de start met twee auto's, die bestuurd zullen worden door tweevoudig Dakar-winnaar Nani Roma en negenvoudig WRC-kampioen Sebastien Loeb, die eerder met Peugeot al etappes wist te winnen in de woestijnrally en er deze winter na een jaartje afwezigheid weer terugkeert.

Shakedown

Nadat eerder al de nodige teasers van de auto in ontwikkeling het internet op werden geslingerd, heeft Prodrive inmiddels ook de eerste foto's gepubliceerd van de auto die in januari daadwerkelijk duizenden kilometers door de woestijn in Saudi-Arabië gaat scheuren. Met technical director David Lapworth achter het stuur maakte de eerste definitieve versie van de BRX T1 zijn allereerste meters.

(Tekst gaat verder onder de foto)

De BRX T1 in actie tijdens de shakedown De BRX T1 in actie tijdens de shakedown

4x4

De Dakar-bolide van Prodrive is voorzien van een 450 pk sterke 3,5 liter V6-biturbomotor, die alle vier de wielen zal aandrijven. Daarmee kiest Prodrive net als Toyota voor een vierwielaandrijver, waar titelverdediger Xraid heeft gekozen voor een tweewiel-aangedreven buggy. Voor een ideale gewichtsverdeling is de motor net achter de vooras geplaatst, terwijl de benzinetank direct achter de coureurs is gemonteerd. De reservewielen zijn – net als bij de Toyota en de MINI – geplaatst aan de zijkant, om het zwaartepunt van de auto zo laag mogelijk te houden.

Het uiterlijk van de BRX T1 is totaal anders dan het design van voornaamste concurrenten Toyota en MINI. De auto is aan de achterzijde zelfs uitgerust met een heuse spoiler. Wie de achterkant sterk vindt lijken op de Jaguar F-Type hoeft niet zo raar op te kijken: beide auto's zijn namelijk ontworpen door Ian Callum.

Loeb positief na eerste testkilometers

De BRX T1 heeft in de handen van Loeb en Roma al zo'n 4.000 testkilometers afgelegd, zonder al te grote problemen: "We hadden wat kleine elektrische en technische problemen, maar dat is niet vreemd voor een totaal nieuwe auto", aldus Loeb, die erg onder de indruk is van de wegligging: "Achter het stuur voel je het gewicht totaal niet. De auto is erg compact, wat hem wendbaar en fijn om te rijden maakt."

In december gaat Prodrive opnieuw testen met de BRX, alvorens hij op 3 januari aan de start verschijnt van Dakar 2021.

De BRX T1 in actie tijdens de shakedown De BRX T1 in actie tijdens de shakedown

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van