Dakar Rally

Rosegaar met WRC-winnaar Meeke naar Dakar Rally

19 november 2020 14:16 Aangepast: 19 november 2020 14:23
De Zephyr van PH Sport in actie tijdens Dakar 2020

Wouter Rosegaar keert in januari terug in de Dakar Rally. De Nederlander neemt in Saudi-Arabië plaats naast voormalig WK Rally-rijder Kris Meeke, die zijn debuut maakt in de woestijnrally.

De 41-jarige Meeke stond 104 keer aan de start van een WK Rally, waarvan hij er vijf wist te winnen. Dit jaar heeft de Noord-Ier zijn focus echter meer naar de rally-raid verplaatst, wat in januari resulteert in zijn allereerste deelname aan de Dakar Rally. Meeke zal plaatsnemen in een zogenaamde Zephyr, een prototype van het Franse PH Sport.

Rosegaar terug als navigator

Voor zijn allereerste Dakar-deelname zal Meeke worden bijgestaan door Wouter Rosegaar. De Brabander navigeerde tijdens de Dakar Rally van 2015 Erik van Loon nog naar een vierde plek in het eindklassement, het allerbeste resultaat ooit voor een Nederlandse equipe in het ultracompetitieve autoklassement. In 2019 reed hij met de Brit Harry Hunt de rally voor het Franse PH Sport, het team dat voor Dakar 2021 dus opnieuw een beroep doet op de navigator.

"Ik had begin dit jaar eigenlijk al een deal met Conrad Rautenbach [vorig jaar vierde in het SSV-klassement] om met de Zephyr te gaan rijden. Hij liet halverwege het jaar echter al weten dat het lastig ging worden, waarna hij begin augustus vertelde dat het hem niet ging worden", vertelt Rosegaar aan RTL GP. "Ik heb daarna toch contact gehouden met PH Sport, waarna ik een paar weken geleden gebeld werd met de boodschap dat ze mogelijk toch een plekje voor me hadden. Toen noemden ze de naam van de rijder en dacht ik: 'nou, dat lijkt me wel iets!'"

"Ik zal hem vooral rustig moeten houden"

Rosegaar kwam er vervolgens al snel uit met Meeke, voor wie de Dakar Rally een totaal nieuwe uitdaging wordt: "Ik zal hem vooral rustig moeten houden," lacht Rosegaar. 'Hij ziet dit echt als een opstapjaar waarin hij vooral kennis wil maken met de Dakar-wereld. Dat lijkt mij ook het verstandigst. Laat hem eerst eens 5000 wedstrijdkilometers ervaren. Dat zal hij af en toe misschien als langzaam ervaren, maar dat is wel wat je nodig hebt in de enduro."

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook

Startnummers Dakar 2021 bekend: 16 Nederlandse teams zeker van deelname

Dat het rijden met iets minder risico's zich in de Dakar Rally vaak wel uitbetaalt bewees Rosegaar al in 2015, toen hij samen met Erik van Loon vierde werd: "Natuurlijk willen we hard gaan, maar ik zal hem vooral rustig moeten houden. Strategisch rijden, daar gaan we het meeste van leren samen en het voorbeeld van de vierde plek met Van Loon in 2015 haalde PH Sport ook al aan. Op die manier gaan we er samen in. Als het klikt zal het een meerjarenplan worden en dan zijn er natuurlijk voldoende mogelijkheden."

Zephyr

Meeke maakte begin dit jaar zijn eerste meters in de Zephyr, maar begin december zal hij samen met Rosegaar ook nog vier dagen gaan testen in Dubai:. "Die auto is in principe een prototype-buggy. Er ligt een can-am motor in, maar verder wordt hij door PH vanaf de grond af aan opgebouwd. Het wordt een steeds serieuzer apparaat, met als enige nadeel dat de topsnelheid begrensd is tot 130 kilometer per uur. Dat is jammer, maar hij is wel een stuk lichter. Hoe je ermee door de duinen kunt vliegen is dan ook echt gaaf."

Meeke en Rosegaar hebben voor Dakar 2021 startnummer 380 gekregen. Op 3 januari gaat de rally van start in Djedda, waar hij op 15 januari ook zal finishen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van